Партньор на Проватон
 Как да узрееш ментално

Как да узрееш ментално

Сподели в

Какво за вас е зрял човек? Освен, че е развит физически, предполагам, че е човек, който поема отговорности и се грижи за тях, не позволяват на малките неща в живота да ги притесняват и общо взето са над нещата, без драма. Обаче, за да достигне това ниво, първо е преминал през някой и друг житейски урок. Зрелостта идва от опита, зависи от волята, затова всеки зрял човек действа по свой начин, различен от другите.

Със сигурност познавате зрели хора. И със сигурност, ако вие самият не сте, искате да бъдете като тях. За целта обаче, трябва да избягвате следните неща, иначе вероятно никога няма да стигнете до зрелостта.

Внимавай за мислите си
С времето и годините, осъзнаваме, че мнението на другите хора, няма значение. Единствено нашето мнение е от значение. Зрелите хора разбират, че постоянното очакване на одобрение от другите ги хваща в капана на неудовлетвореността.

Целите
Зрелите хора знаят какво искат и го следват. Отнасят се смело към неуспехите и не им позволяват да ги спрат от постигането на мечтите им. Мислят позитивно и не позволяват дребни нещица да стоят на пътя им.
Зрелите хора подрежда приоритетите си правилно. Имат ясна представа за това, какво искат в живота.

Отношенията
Зрелите хора действат като равни в една връзка. Те не се стремят да поемат ролята на родител или дете. Намират партньор, който ще застане на равно до тях – без да се налага да поема цялата отговорност или да изисква това от тях.

Кой прав – кой крив
Зрелите хора осъзнават, че животът включва безброй изпитания. Изпитания, в които понякога се допускат грешки. Всички ние можем да научим нещо един от друг. Не е нужно непременно да бъдем прави във всичко.
Част от това да станеш зрял човек означава да можеш да приемеш конструктивна критика.

Клюкарстване
Зрелите хора знаят, че драмата и клюките не са от полза за никого. Те осъзнават, че всичко това е детинщина.

Пробра-грешка
Пътят към успеха минава през много неуспехи. Зрелият човек знае това. Той не позволява страхът от неуспехите да го спре. Опитва различни стратегии и в живота, и в бизнеса, и във взаимоотношенията си, за да разбере коя точно работи за него.

Жертва
Зрелите хора поемат пълната отговорност за живота си и не обсиняват никого за обстоятелствата. Ако не харесват мястото си, предприемат действия, за да постигнат целите си. Разбират, че да действат като жерта ще ги доведе до третиране от другите като такава. Кой иска да е жалък в очите на хората?

Емоции, емоции…
Емоциите играят голяма роля в живота, но зрелите хора разбират важността от рационалното мислене.
Не винаги можем да контролираме какво се случва с нас в живота, но можем да контролираме как да реагираме. Зрелите хора извличат най-доброто от негативните ситуации и се опитват активно да подобрят обстоятелствата. Без да се жалват!

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *