Партньор на Проватон
 Lamborghini показа Aventador SVJ

Lamborghini показа Aventador SVJ

Сподели в

След като месеци наред в публичното пространство клюките около върховата модификация на Lamborghini Aventador се появяваха една след друга, най-накрая италианците показаха автомобила официално. Колата носи името Lamborghini Aventador SVJ и представлява истинско чудовище със 770 к.с. под капака.

Както личи и от името, Aventador SVJ не е нов модел, а по-скоро модифицирана версия на Aventador SV, създадена изцяло за пистово ползване. Основните разлики спрямо стандартния Aventador SV се изразяват в усъвършенстваната активна аеродинамика и по-високата мощност.

Снимка 374843

Източник: Lamborghini

Това обяснява защо вече под капака имаме 770 к.с. и 720 Нм максимален въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч се извършва за бруталните 2.8 секунди, а до 200 км/ч колата се катапултира за 8.6 секунди. Максималната скорост достига 350 км/ч, а спирането от 100 км/ч се случва за малко над 30 метра.

От всичко това излиза, че Lamborghini Aventador SVJ има най-мощният V12 двигател, монтиран някога в италиански сериен автомобил.

Снимка 374842

Източник: Lamborghini

Освен всичко друго, той е оборудван с четири завиващи колела и високоскоростни гуми Pirelli P Zero Corsa, които са специална разработка за колата. Теглото пък е малко по-голямо от това на стандартен градски автомобил – само 1525 кг без течности.

Колкото до аеродинамиката, инженерите на Lamborghini се хвалят, че силата на притискане е увеличена с 40% спрямо стандартния Aventador SV, а коефициентът на аеродинамично съпротивление е намален с 1%.

Снимка 374845

Източник: Lamborghini

Не всичко около SVJ обаче се върти около мощността. Новият суперавтомобил има второ поколение активни аеродинамични елементи, които италианците наричат със съкращението ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva).

Интересното тук е, че различни елементи по купето променят ъгъла си на атака, за да балансират между ниско съпротивление, когато колата се движи направо. А целта е по-висока скорост и високо съпротивление, което да увеличи сцеплението в завой.

Снимка 374840

Източник: Lamborghini

От Lamborghini уточняват, че цените започват от 517 700 долара, а първите автомобили ще са готови през 2019 г.

Снимка 374841

Източник: Lamborghini

Само 963 такива автомобила ще бъдат произведени, като от тях 63 ще са колите с обозначение SVJ 63 (последната снимка), които ще имат дребни козметични разлики и ще бъдат създадени, за да почетат 63-ата годишнина на Lamborghini.

 

източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *