Партньор на Проватон
 Сезонът на дините е – възползвайте се

Сезонът на дините е – възползвайте се

Сподели в

Сезонът на дините е към своя край. В горещите дни, какво по-хубаво да се разхладиш с една студена и мнооого сладка диничка? Дали със сиренце, дали без… малко ни остана да се радваме на това лятно блаженство.
Освен удоволствие, яденето на диня носи и ползи за здравето ни, със себе си. И по-конкретно семките на динята. Оказва се, че е препоръчително да се ядат, вместо да се почистват. Може би предпочитате диня без семки или ако има, започва едно лудо плюене, но хранителната им стойност може да ви изненада.
Като за начало, чували ли сте за печени динени семки? Лесно е. Отнема около 15 минути във фурната. Според вкуса може да добавите малко сол и зехтин или ако предпочитате сладко, поръсете ги с малко канела. Когато са печени, семките от диня стават хрупкави и могат да заместят други нездравословни възможности за част от вашата закуска.

Related image

Диетично

Тъй като сякаш за много хора това е по-важно от здравословните ползи, го слагам на първо място. Семките от диня – вкусни, здравословни и диетични.

Да преминем към здравословното

Магнезият е един от минералите, които се съдържат в дините. Магнезият е от съществено значение за много от метаболитните функции на организма.
Желязото е важен компонент на хемоглобина, освен това помага на организма да преобразува калориите в енергия… и се съръдржа в динята.
Витамин В9, фолат или най-известен като фолиева киселина, е важен за правилната мозъчна функция. А и всички знаем нуждата на бременните жени от фолиева киселина.
Семките от диня осигуряват мазнини, които са полезни при предпазване от инфаркт, инсулта и понижават нивата на лошия холестерол в кръвта.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *