Партньор на Проватон
 Ползите на Ширшасана

Ползите на Ширшасана

Сподели в

Стойката на глава е позната още като Ширшасана в йогата. След като се формира силна основа от главата и ръцете, краката се придвижват към тялото, така, че теглото започва да се премества на тази основа. Внимателно краката се повдигат нагоре, като опора са главата и предмишниците, докато тялото не стане в права линия – от краката до главата.

Related image
Често срещана поза в гимнастиката и в някой вид улични танци. Както вече споменахме, позата си има специално име в йогата. А знаем, че нищо не се прави “просто така” в йогата. Оказва се, че стойката на глава има доста ползи, както за здравето, така и за красотата.
1. Намалява стреса
Позата е изключително полезна при тревожност, стрес, страх или мрачни мисли. Комбинацията на бавно дишане със стойка на глава е отлична рецепта за облекчаване на стреса.
2. Подобрява фокуса
Логично, когато сте с главата надолу, кръвния поток към мозъка се увеличава. Това спомага за подобряване на умствената функция и съсредоточаването. Помага да поддържате ума си остър и ясен.
3. Подобрява кръвния поток към очите
Спомага за предотвратяване на дегенерация на макулата и други проблеми с очите.
4. Увеличава кръвния поток към главата и скалпа
Спомага на тялото да достави допълнителни хранителни вещества и кислород към скалпа, които достигат до космените фоликули. Знае ли се, може и косата ви да порасне по-бързо?

Related image
5. Подобрява храносмилането
Гравитацията ще ви помогне да се освободите от задържани газове, както и да подобрите притока на кръв към всички важни храносмилателни органи. Увеличава се абсорбацията на хранителните вещества в клетките.
6. Помага за промиването на надбъбречните жлези
Колкото по-чисти са надбъбречните жлези, толкова по-оптимални ще са те. И тъй като са отговорни за производството на стрес-хормоните, това ще ви помогне да се адаптирате към стреса.
7. Намалява задържането на течности
По една или друга причина, краката могат да оттекат. Отново гравитацията е отличен начин да се промие задържалата се вода в краката, облекчавайки дискомфорта.
8. Стимулира лимфната система
Позната още, като система за изхвърляне на отпадъци, лимфите помагат да се премахнат отпадъчните продукти от кръвта. С челна стойка се стимулира лимфната система, което помага на организма да се пречисти от токсини.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *