Партньор на Проватон
 Звезди на изкуството отново изгряват на културния небосклон

Звезди на изкуството отново изгряват на културния небосклон

Сподели в

Четвъртият Международен музикален конкурс „ART STARS-Звезди на изкуството” ще се проведе от 3 до 9 септември във Варна. Организатори на Международния музикален „ART STARS-Звезди на изкуството” са Фондация „Звезди на изкуството” и Inner Wheel – България. Той се провежда с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“. Конкурсът е в “Календар културните събития“ на Министерството на културата.

Програмата на конкурса включва три състезателни категории:

На 5 и 6 септември от 10 до 19 ч. в Grand Mall, ет.2 ще се изявят участниците в категория „Народно пеене“, на 7 и 8 септември от 9 до 19 ч. участниците в категория „Поп пеене“ отново в Grand Mall, ет.2, а на 8 и 9 септември от 10 до 19 ч. в зала Концертна на радио Варна ще се включат участниците в категория „Класическо пеене“.

Между 3 и 7 септември от 10 до 19 часа е предвиден „Майсторски клас по класическо пеене“ на доц. д-р Иванка Нинова. Той ще се проведе зала Концертно студио на Радио Варна.

В рамките на конкурса са предвидени и пет концерта, отворени безплатно за варненци и гостите на града.

На 6.09 от 20.00 ч. е Гала концертът на лауреатите от категория „Народно пеене“ – Grand Mall, ет.2.

На 7.09 от 17.00 ч. – Гала концерт на участниците в Майсторския клас зала Концертно студио на Радио Варна.

На същия ден, 7.09 от 20.00 ч. е и Тържественото откриване на конкурса в Grand Mall, ет.2 с участие на вокалния клас на Мила Маврова и участници в журито.

На 8.09 от 20.00 ч. е Гала концертът на лауреатите от категория „Поп пеене“ – Grand Mall, ет.2.

На 9.09 от 20.00 ч. е Гала концертът на лауреатите от категория „Класическо пеене“ в зала Концертно студио на Радио Варна.

Ето какво споделя и създателят на конкурса – музикалният педагог Мила Маврова:

“Тази година имаме няколко акцента. В първата категория ще има явно гласуване, което предполага доста обективна оценка при класиране на участниците. Друга особеност е, че в тази категория ученици на организаторите нямат право да участват и в журито няма вокални педагози. Председателят на журито е Хайгашот Агасян.В него участват още – композиторът Нелко Коларов и известният изпълнител Славин Славчев. Нов участник в журито е поп звездата Кичка Бодурова.

Втора категория “Класическо пеене” тази година се радва на най-голям интерес от самото създаване на конкурса. Журито е обновено. Председател е Даниела Димова, директор на Държавна опера-Варна, членове са доц. д-р Иванка Нинова, Роберта Матели, италианска оперна певица, вокален педагог и режисьор, която дава своята парична награда на изпълнители на италианска оперна музика. За първи път в това жури е и проф. Ейми Фримър – оперна певица със специализация в Метрополитен опера и вокален педагог в Университета „Тюлейн“ в Ню Орлийнс. Конкурсите за класическо пеене в България са много малко и „Art Stars-Звезди на изкуството“-2018 се очертава като акцент в тази посока.

В третата категория “Народно пеене” председател на журито ще бъде Пепа Запрянова, диригент фолклорисъ и музикален педагог, а членове – Елица Тодорова – вокален изпълнител и перкусионист, Петя Стоева -експерт към Министерство на културата и Павлинка Тодорова -известен музикален педагог.

Наградният фонд включва парични и предметни награди. Предвидили сме видеоклип като награда „Grand Prix“ в категория “Поп пеене” на стойност 2000 лв. Ще дадем като награди професионални микрофони и др. Ще предоставим покани за участие в международни конкурси в Италия, Казахстан, Унгария, Сърбия , Германия и др. Видеоклип ще бъде даден като награда и в категаория “Народно пеене”.

Наградите в категория “Класическо пеене” включват участие в главни роли в спектакли на Държавна опера- Варна. Привидени са няколко щатни бройки за артист-хористи и солисти, също и участие в Оперна Гала на сцената на Държавна опера-Варна.”

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *