Партньор на Проватон
 Щастието е, когато това, което мислите, какво казвате и това, което правите, е в хармония

Щастието е, когато това, което мислите, какво казвате и това, което правите, е в хармония

Сподели в

Чудите се каква е тайната на щастливите хора? Всъщност тя не е една. Вече обсъдихме Номер 2. Време е да споделим с вас и Номер 1. Много е просто – Щастливите хора, сами избират да бъдат щастливи! Щастието е избор!
Всички ние имаме способността да създаваме истинско и трайно щастие за себе си. Ние сме тези, които избираме какво да ядем, какво да облечем, къде да работим и с кого да се срещаме. От всички тези избори, на пръв поглед не до там значителни, зависи щастието ни. Ти какъв живот искаш? Предполагам Щастлив?

Разбира се, има доста странични фактори, които влияят отрицателно на решението ни да бъдем щастливи – житейски обстоятелства, здраве, финанси и т.н. Е, щастието е работа. Необходима е практика. Личното щастие е свързано със съзнателния избор. Изборът да се развивате, да израствате, да процъфтявате и да се радвате, дори когато се намирате в болезнени и привидно безнадеждни обстоятелства.
Ето начини, по които можете да контролирате собственото си щастие.

Image result for happiness
Опитай
Две малки проучвания, публикувани в списание за Позитивна психолгия, установяват, че само опитите да бъдеш щастлив, могат да повишат настроението и благополучието.

Щастието – цел
Хората, които са щастливи, избират щастието, като една от най-важните си цели в живота.
д-р Стивънс споделя, че това може да се постигне, ако например променим вярванията и ценностите си. “Придобийте умения за самоуправление, добри междуличностни умения и добри умения, свързани с кариерата. Изберете да сте в среда и около хора, които увеличават вероятността за щастие.” – съветва Стивънс.

Малките неща
Според невропсихологът Рик Хенсън, мозъкът ни е свързан с разузнаването на всичко, което всъщност не е толкова добре. “Мозъкът е като велкро за негативни преживявание и тефлон за положителни” – казва той. Тази “негативна пристрастност” кара мозъкът да реагира интензивно на лоши новини, в сравнение с това как реагира на добрите. Хубавото е, че ние можем да се противопоставим на негативната пристрастност на мозъка.
Заобиколени сме от възможности, дори и да става въпрос за секунди, само да регистрираме нещо положително. Хубавото време, аромата на кафе, цъфналата роза пред вкъщи, това, че бързо си намерил паркинг около работата Всичко това и още много дреболии, които пренебрегваме в ежедневието, са двигател за нашето щастие.

Медитация
Навсякъде, по всяко време. Не е нужно да заемате специални пози, в специално облекло на опеределена светлина и бла-бла Просто затворете очи, дишайте дълбоко и си спомнете колко прекрасен е света, и колко възможности предлага той.
Доказателство за ползите от медитацията, са изследванията на проф. Ричард Дейвидсън, който открива, че медитативната практика може да помогне да се промени мозъчната активност от дясната част на мозъка, която е свързана с депресия, безпокойство и тревога и да се засили лявата, за която е установено, че отговаря за чувствата на щастие, вълнение, радост.

Вълшебната думичка
Бъдете благодарни. Благодарете! На ум, на глас, за каквото ви дойде. Благодарността е изцяло ваш избор, който води до щастие.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

1 Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *