Партньор на Проватон
 Здравната инспекция във Варна: Морската вода е чиста

Здравната инспекция във Варна: Морската вода е чиста

Сподели в

Това показва мониторинга на РЗИ от началото на сезона до 15 агуст, направен по протежението на Северното Черноморие

В зоните за къпане във Варна и областта не са установени отклонения от микробиологичните показатели за чревни ентерококи и ешерихия коли. Това показват данните от извършените изследвания на взетите проби от регулярния мониторинг на морска вода от зоните за къпане от началото на сезона до 15 август.

Резултатите са в рамките на допустимите норми, съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите за управление качеството на водите за къпане, съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция във Варна. Мониторингът се извършва във всички зони за къпане на територията на областта – от плаж „Панорама“ в к.к. „Златни пясъци“ до бившия къмпинг „Луна“ в Бяла.

Черноморското крайбрежие в региона е разделено на 23 зони за къпане, като за всяка зона има един пункт за мониторинг. Водите се изследват по показателите „ешерихия коли” и „чревни ентерококи”, съгласно утвърдени методики, посочени в наредбата Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите за управление качеството на водите за къпане.

Съгласно изискванията на наредбата, както и Директива 2006/7/ЕО на Европейския парламент, през сезона за къпане два пъти месечно от морската вода във всяка зона се вземат проби за микробиологичен анализ. За три от зоните във Варна – Офицерски плаж, Централен плаж и Южен плаж, това пробонабиране е трикратно в месеца.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *