Партньор на Проватон
 Това ли е тайната за дълъг живот

Това ли е тайната за дълъг живот

Сподели в

Идеята за дълъг живот се върти в главата на всеки. Но не можем да отречем, че факторите, които ни отдалечават от тази мечта, сякаш стават все повече. Стрес, неправилно хранене, цигари, недостатъчно сън и какво ли още не.

Но дали не пропускаме нещо? Ами да – начина, по който се чувстваме. Досега не едно и две изследвания са ни казвали, че ако се усещаме по-млади, то ще успеем да забавим стареенето. Но сега имаме ново 20.

То идва от Американската социация по психология. Според нея, в основата на това усещане може би е контролът. Когато чувсваме, че управляваме живота си, се чувстваме и по-млади.

Снимка 374175

Този извод е в резултат на излседване с 222 възрастни между 18 и 90 години. В продължение на девет дни учените ги питат на колко години се чувстват и до каква степен днес са имали контрол на това, което се случва в живота им.

А връзката между по-доброто себеусещане и контрола не е никак изненадващ. Колкото повечеаспекти от живота си успяваме да контролираме, толкова по-малко е стресът в ежедневието. Именно той си остава основната причина за преждевременно състаряване.

Когато усетим, че действията ни са важни и от тях има ефект, това ни мотивира да правим все повече и повече избори, да контролираме все повече. Например начинтр, по който се храним, или пък физическата си активност.

Тази субективна възраст, на която се усещаме се повлиява положително и от социални контакти и повече движение. А щом се чувстваме по-млади, то и тялото ни ще бъде на това мнение.

 

източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *