Партньор на Проватон
 Глад за учители и във Варна

Глад за учители и във Варна

Сподели в

Най-много се търсят начални учители, такива по чужд език, философия, информатика и природни науки, има и масов дефицит на училищни психолози, коментира за “Нова Варна”, началника на образователния инспекторат във Варна, Венцеслава Генова. 

Над 190 са в момента свободните работни места за учители в училищата и детските градини в областта, обявени в сайта на РУО Варна към момента. Традиционен недостиг за кадри регистрират школата в малките населени в областта, показва статистиката.

Най-търсените са началните учители, както и преподавателите по информатика и информационни технологии, философия, природни науки и чужди езици, коментира още Генова. Търсят се още ресурсни и помощник учители, възпитатели в детски градини, учители за деца с умствена изостаналост и лектори. Има няколко вакантни позиции и заместник директори на училища и детски градини.

По думите на Генова обаче, няма опасност за новата учебна година училищата във Варненско да започнат с необезпечен състав. Трескавото попълване на учителските състави е нещо типично за това време на годината, коментира още тя.

По думите й голям кадрови глад се регистрира и за специалността “училищен психолог”, заради спецификата на работата. Отливът на интерес към тази специалност е поради постоянните случаи на агресия и конфликтни ситуации сред учениците, които в училищата се “решават” именно с помощта на щатните психолози. В момента този процес тече в цялата страна и Варна не се различава по нищо от останалите области.

„Има недостиг на учители. В момента се търсят 650 учители, като в това число влизат и новопенсиониращите се“, съобщи тази сутрин в ефира на Нова телевизия, образователния министър Красимир Вълчев. По думите му последните години има все повече учители, които се пенсионират, но най – големият недостиг се очаква да бъде след около 9 – 10 години, обясни той и поясни, че това е една от причините за увеличаване на заплатите.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *