Партньор на Проватон
 Предлагат Градската художествена галерия във Варна за паметник на културата

Предлагат Градската художествена галерия във Варна за паметник на културата

Сподели в

Google Общината е предложила сградата на галерия “Борис Георгиев” да бъде обявена за паметник от национално значение. Чудесата на Варна-визитка на България пред света. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона, да продължим делото на проф.Божидар Димитров”.

Това е мотото на първата по рода си среща, която събра вчера във Варна археолози, директори на музеи и кметове от Североизточна България. Предстои актуализиране на списъка на обектите от световно и национално значение, обяви по време на дискусията заместник-министърът на културата Амалия Гешева, цитирана от радио Варна. В момента по региони се сформират работни групи за целта, но тя призова общините да изчистят проблемите със собствеността на култутно-историческите обекти и да дадат своите предложения за включване на обекти в списъка.

Стана ясно, че Община Варна вече е предложила за паметник от национално значение сградата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. Гешева обяви, че ще има две нови възможности за финансиране на културно-исторически обекти по нов етап на ОП”Региони в растеж” и програмата на Норвежкия финансов механизъм, която е на обща стойност над 5 млн.евро и ще бъде отворена догодина.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *