Партньор на Проватон
 Варненско село празнува 110-годишен юбилей

Варненско село празнува 110-годишен юбилей

Сподели в

Варненското село Казашко отбелязва 110-годишен юбилей. Населеното място е официално признато с царски указ през 1908 година. За годишнината кметството кани жители гости на селото на традиционен празник. Той ще се състой на 19-ти август от 17.30 часа на каменната площадка зад читалището „М. Шохолов“, научи Moreto.net.

Заради предстоящия празник още през юли кметството обяви конкурс за най-красиво оформени и поддържани пространства пред домовете. Победителите ще бъдат обявени и наградени на 19 август.

Казашко е най-малкото населено място, принадлежащо към община Варна. Намира се на 6 километра от центъра на града и е разположено на самия бряг на Варненското езеро.

Първите заселници на мястото, където днес се намира селото, са родственици на донски и кубански казаци, прокудени преди повече от 300 години при религиозните реформи на Патриарх Никон и европеизацията на Русия по времето на Петър Велики. Много староверци напускат и се заселват по поречието на Дунав, в Мала Азия, търсейки спасение за вярата си.

източник: moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *