Партньор на Проватон
 Да четеш книга – Плодотворно хоби

Да четеш книга – Плодотворно хоби

Сподели в

Някои обожават четенето на книги, други не съвсем… дори изобщо. Въпреки, че няма две мнения по въпроса относно това, че четенето е безценна дейност, забелязва се, че този навик е драстично намалял. Сещате се, че една от основните причини за това са именно технологиите. Но ако сте прочели поне една книга, която да е оставила “отпечатък” в съзнанието ви, със сигурност сте разбрали, какво ви дава четенето – несравнимо удоволствие.
Четенето може да ни даде много. Много повече, от колкото очаквате. Обикновено основната причина да четем е, за да получим знания или просто да релаксираме. Но с четенето на книги, получаваме много повече.

Image result for reading book beautiful

Подобрява функционирането на мозъка

Проучвания доказват, че четенето има силни положителни ефекти върху мозъка. Чрез този вид стимулация на ума, можем да предотвратим деменция и болестта на Алцахаймер. Мозъкът е мускул и както другите мускули в тялото, за да бъде здрав, трябва да бъде трениран. Как? Чрез четене.

Намалява стреса

Четенето на книга може да облекчи стреса, повече от колкото разходка или слушане на музика. Според проучвания, тези, които четат повече книги, имат по-ниски нива на стрес.

Подобрява паметта

Четейки книгата, трябва да помните историята нали? Героите, произхода им и т.н. Тъй като тренирате мозъка си да запомня всичко това, паметта ви става по-добра.

Подобрява речника ви

Четенето на книги ви обогатява речника. Четейки, срещаме нови думи, идиоми, фрази и различни стилове на изказ.

Подсилва концентрацията

Когато четем книга, цялото ни внимание е фокусирано върху съдържанието й. Очите и мислите ни са потопени в детайлите на историята. Това подобрва концентрацията и фокуса ни в ежедневието.

Мотивация

Животът е пълен с предизвикателства. Предвижваме се през различи фази, в които малко мотивация може да ни бъде от голяма полза. Четенето на вдъхновяващи книги за житейските преживявание на героите, могат да променят възгледите за живота. Четейки книга, която се доплижава до вас и вашия живот, може да получите полезни съвети, които да ви помогнат за постигането на личните ви цели.

Може да подобри съня

Много експерти съветват да се чете книга преди сън. Четенето успокоява ума, а това на свой ред осигурява по-здрав сън. А както знаем, сънят е от особено огромно значение за пълноценното ни съществуване.

Социализация

Прочетем ли нещо интересно ни се иска да го споделим. Без значение със семейство, приятели или колеги, това увеличава способността ни да общуваме. Съгласни сте, че с всички тези технологии, малко сме позагубили тази способност. Хората сме социални същества и имаме нужда да говорим, да разказваме, да общуваме.

Подсилва морала

Книгите ни помагат да разберем, осмислим и разграничим доброто от лошото. Четенето на книги ни позволява да научим за различните подходи към живота и проблемите, с които се сблъскваме. Научаваме се да взимаме по-добри решения.

Няма странични ефекти

Прекарваненто на твърде много време пред телевизора или с видео игри, може да повлияе зле на зрението и то в дългосрочен план. Няма известни странични ефекети или опасности от четенето на книги. Единственото, което носят книгите е ползи!

Изгражда самочувствие

Четейки много книги, вие развивате комуникацията си и ставате по-информирани за различни аспекти на живота. Всичко това безспорно подвига самочувствието.

Четенето на книги ни носи довери в самите нас и в способностите ни да постигаме. Ставаме по-продуктивни и като цяло много по-добри хора.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *