Партньор на Проватон
 Как липсата на сън съсипва социалния ни живот

funny evil gray striped cat on the table

Как липсата на сън съсипва социалния ни живот

Сподели в

Всеки знае, че сънят е от ключово значение за физическото и психическото ни благосъстояние, но едно ново проучване твърди, че всъщност е важен и за социалния ни живот.

Според изследователи от Калифорнийския университет Бъркли, индивидите, лишени от сън, могат да страдат не само от торбички под очите, но са по-склонни да се чувстват и по-самотни и по-антисоциални, отколкото хората, които са се наспали добре.

Изводите, публикувани в списание Nature, разкриват, че онези, които не са спали достатъчно, също изглеждат по-социално непривлекателни за другите, изостряйки съществуващите чувства на социална изолация.

Изследователите провеждат проучването чрез поредица от експерименти, използващи изображения от дейността на мозъка при различни ситуации, видеозаписи и стандартизирани мерки за самота.
Снимка 373376
Една част от участниците се лишават от сън, а на другите се предоставя възможността да поспят добре. И на двете групи се дава да гледат видеоклипове на непознати, които се приближават до тях. Ако участниците почувстват, че някой е стигнал твърде близо, може да натиснат бутон, за да спрат видеоклипа.

Авторите на изследването установяват, че хората, лишени от сън, имат силна социална отблъсквателна активност в мозъка по време на експеримента. Те реагират по начин, сходен на усещането, че някой навлиза в личното им пространство и че са в потенциално застрашаваща ситуация.

 

източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *