Партньор на Проватон
 Източниците на токсични взаимоотношения

Източниците на токсични взаимоотношения

Сподели в

Жалко, но токсичните отношения с хората са буквално на всяка крачка. Още по-жалкото е, че колкото и да страним, и бягаме от тях, често се оказва, че такива има и в най-тесния ни кръг на общуване. Сещате се: лошата приятелка, недоволният шеф, контролиращи родители и т.н.
Всъщност токсичните отношения са дискомфорт, недоволство, манипулация и изнудване. В общи линии обратното на партньорството и уважението. Понякога е трудно да разпознаем токсичните взаимоотношения и хора. Случвало ли ви се е да усещате, че нещо не е наред и ви създава напрежение, но какво точно е това нещо? Нека разгледаме основните токсични видове, току виж ви се изясни.

Тясно свързан с истината

Винаги истината и само истината. Или по-скоро това, което мислят. Истината е хубаво нещо, дори когато боли. Да, обаче има разлика между “истина” и “мнение”, и то огромна!
Такива хора винаги казват само “истината”. Е, не съвсем… Общо взето не разбират, че това е само тяхното мнение. Правят се на спасители: “Аз съм твой приятел. Мой дълг е да ти кажа истината!”. Да бе, ОК! Ама защо вечно е някаква кофти “истина”?

Image result for punching cartoon
Комуникирайки с такива хора, непрекъснато попадате в напреганто очакване на друга “истина”. Тези хора ви обезкуражават, като ви засипват с неприятни твърдения по ваш адрес и действат негативно на самочувствието ви.

“Все на мен ли?!”

Най-често срещаният вид токсични взаимоотношения. Животът на такива хора е неуспешен, липсва щастие и като цяло няма никакъв смисъл. С изключително негативна нагласа към живота, постоянно коментират колко е трудно да се живее в този суров свят.

Image result for drama queen cartoonПопадайки в ямата на скръб на такъв човек, със сигурност ще усетите всички нюанси на сивото. Ама не, не! Не, онова еротично сиво! Ще спрете да виждате красотата на света, защото фокусът на вниманието ви ще се премести върху лошото в него. Всичко, което ви е правило щастливи, вдъхновени, ще ме извините за израза, ама ще отиде по дяволите!

Манипулаторът

Всички знаем дефиницията на тази дума. Манипулаторът винаги натиска чувствителните бутони: вина, страх от самота, перфекционизъм, ниско самочувствие и т.н. Чувствате непрестанен натиск и правите неща въпреки волята си? В ръцете на манипулатора сте!
Често тези взаимоотношения се развиват между родители и дете, съпрузи, шеф и подчинени и приятели.

Image result for manipulateВ тези отношения губите принадлежността си към самите себе си и започвате напълно да зависите от настроенията и желанията на отсрещния. Лошото е, че манипулацията е процес, който е почти невидим. Трябва доооста силен дух, енергия и вярва в самия себе си, за да я доловиш! Да не говорим да се отървеш…
Това е най-отровния тип взаимоотношения. Като цяло, препоръчвам психолог, за “лечението” им. Та, това си е психологическо насилие!

Проблемът на прекратяването на токсичните взаимоотношения е страхът. Страхът от самота, раздяла и т.н. Лошото е, че токсичния човек е напълно наясно с вашия страх. Колкото по-силен е страхът, толкова повече ви “сипват отрова”. И не, не винаги го правят съзнателно!
В живота, както знаете – няма нищо случайно! Сигурна съм, че за всеки вид, който изкоментирахме, имате име. Трябва да знаете, че ние привличаме специални хора за личностното си израстване.

 

Image result for toxic people cartoon
В токсичните взаимоотношения е важно да обърнете внимание на себе си. Помислете за себе си, за своето благо, бъдете егоисти (не пракелно!!!). Ако се наложи дори, отстранете източниците на негативизъм. И най-важното – знайте, че всичко, което се случва е за ваше добро!

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *