Партньор на Проватон
 Деструктивната любовна зависимост – как да се избавим?

Деструктивната любовна зависимост – как да се избавим?

Сподели в

Силната и обсебваща нужда от друг човек си има име – Любовна зависимост. Психоложката Анна Нуржан твърди въз основа на личната си практика, че всяка четвърта жена и всеки седми мъж попадат в любовната зависимост.
Зависимостта при партньорите може да бъде сравнена с всяка друга зависимост. Както при другите зависимости и тази води до самоунищожение. Винаги единият партньор е доминиращ, а другия – подчинен.

Image result for love dependency handcuffsПризнаци за любовна зависимост може да са следните:

  • Взаимоотношенията стават невъзможни без пълното отдаване един на друг.
  • Чувствате се щастливи, единствено, когато партньорът ви показва грижа, обич, топлина и т.н.
  • Любовната зависимост се характеризира с ниско самочувствие и саморазрушително поведение. Зависимият винаги се обвинява за всичко, което се случва във връзката.
  • Зависимият прекалено много се тревожи за чувствата, мислите, действията, избора на другия, и не обръща внимание на собствените си чувства, желания, мечти и живот.
  • В отношенията на зависимост често има конфликти, заплахи за прекратяване на отношенията, манипулации, които така и не достигат до реални действия.
  • Всички, които са около обекта на привързаност се възприемат като заплаха, съперници.
  • Загуба на интерес към други взаимоотношения – приятели, колеги.
  • Губи се обективна оценка за недостатъците на другия.

 

Любовната зависимост води само до болка и страдание. Истинската любов, преди всичко, трябва да дава чувство на радост и свобода, а не тъга и отчаяние. И тези чувства не бива да зависят от това дали сте заедно или на разстояние.

Image result for love dependency

Трябва да разберете, че всякаква проява на обич, грижа, нежност и внимание идва от партньора в момент, в който той/тя желае да се прояви така. Понякога човек има проблеми, мисли за други неща или просто няма настроение. Взаимоотношенията са доброволно решение на двама любящи души да бъдат заедно. Няма определена “доза” на внимание, която да трябва да се дава. Ако не се чувствате щастливи, изпълнени с жизненост, свободни и независими, тогава трябва да ви светне червената лампичка, че нещо не е наред. Но не бързайте да обвинявате партньора. Задайте си няколко въпроса:
Дали не съм идеализирал/а партньора си в началото на връзката си?
Аз ли бях друг/а в началото на връзката?
Може би е време да поогледам моя си живот и да спра да се взирам толкова много в него.
Дали това наистина е човекът за мен?
Току виж се окаже, че сте в отношения на зависимост и зависамият сте вие. За да се отървете от пристрастяването, Анна Нуржан съветва да си зададете още няколко въпроса. И ВНИМАНИЕ! – Бъдете честни със себе си!

Какво искам за себе си?
Кое би ме радвало и ще запълва времето ми, когато не съм с партньора си?
В каква област искам да се развивам?
Какво ме кара да се чувствам сигурна?
Какво друго ме прави щастлив/а?

Когато сте във връзка не трябва да спирате развитието си. Инвестирайте в знания и умения. Обърнете внимание на вътрешното си състояние. В истинската любов има три състояния: аз, ти, ние.

Основната идея е “Аз съм си Аз, Ти си си Ти!”

За да имате здрави отношения, не позволявайте да губите идентичността си. Научете се да живеете своя собствен живот, а не нечий друг. Не позволявайте чувствата и емоциите ви да зависят от някой друг, защото със сигурност ще дойде момент, в който ще постигнете обратен ефект. Вместо да съхраните връзката, вие ще сте причината тя да бъде разрушена. Истинската любов дава свобода и на двамата партньори и по този начин прави съюзът силен и траен.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *