Партньор на Проватон
 Президентът идва за кулминацията на празненствата на ВМС

Президентът идва за кулминацията на празненствата на ВМС

Сподели в

Държавният глава Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов ще са специални гости на кулминацията на тържествата по повод 139-а годишнина от създаването на Военноморските сили във Варна.

Първите държавни мъже идват през уикенда, когато е пикът на програмата по честванията. Министър председателят Бойко Борисов няма да присъства на церемонията, уточни за “Нова Варна”, пресаташето на ВМС Димитър Титев. Основните мероприятия от честването на годишнината ще се състоят във Варна, Бургас и Русе. Днес в рамките на тържествата днес програмата по честванията продължи с откриване на изложба на главен старшина Меглена Шегенова. Експозицията на творбите и е във фоайето на Фестивалния и конгресен център. Отново днес от 12 часа на Морска гара се проведе церемонията по закриването на Спартакиадата на ВМС по морски спортове.

В 14 часа в големия салон в Щаба на ВМС бяха обявени заповедите на областния управител на Варненска област Стоян Пасев, кмета на Община Варна Иван Портних и командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай празника.

Днес 10 август от 19,30 часа до 20,30 часа на площад „Антон Новак” на входа на Морската градина във Варна пък ще бъде представен Спектакълът „Вълни” на представителния оркестър на флота. Пикът на инициативите е предвиден за 11 и 12 август. В съботния ден от 10 до 15 часа гражданите и гостите на града ще могат да разгледат на Морска гара корабите на ВМС. В 17,50 часа ще се проведе военен ритуал по тържествено посрещане на Президента на Република България Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов.

Мястото е площад „А. Новак”, пред входа на Фестивалния комплекс. Малко по-късно в 18 часа в зала 1 на ФКЦ започва тържественото събрание- концерт, посветено на Празника на Военноморските сили. Всички мероприятия за 12 август ще се проведат на Морска гара. От 08,55 часа ще се състои военен ритуал по тържествено посрещане на Президента на Република България и минисдтъра на отбраната. Само пет минути по-късно ще започне тържественото вдигане на флаговете на корабите на ВМС. В 09,15 часа ще започне военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, който е предвиден да продължи около час. След това официалните гости ще разгледат корабите на ВМС и ще могат да наблюдават демонстрации, изпълнявани от личния състав на ВМС.

Същия ден от 11 часа ще бъде открита паметна плоча в знак на благодарност към моряците, участвали в спасяването на евреите през Втората световна война От 12 часа до 15 часа гостите и гражданите на Варна ще могат да разгледат корабите на ВМС.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *