Партньор на Проватон
 3 изненадващи ползи от дъвченето на дъвка

3 изненадващи ползи от дъвченето на дъвка

Сподели в

Та, кой не обича да дъвче дъвка? Да си прави балони и дори да си примлясква сладко. Доказано, дъвченето на дъвка има положителни ефекти върху зъбите и венците ни. Освен свежият дъх, оказва се, че дъвката има ползи за нас – от главата до петите, както се казва.

Изследвания установяват, че дъвченето на дъвка, подобрява функцията на мозъка.
Ако паметта ви ви изневерява напоследък, решението на този проблем може да се крие само в една обикновена дъвка. При проучване, психолози установяват, че когнитивната функция и цялостното изпълнение на участниците в теста са значително подобрени, когато субектите са дъвчели дъвка. Медицинските резултати доказват, че мозъчнат активност в областта за концентрация и реакционно време, значително повишава доставката на кислород към мозъка с 25 до 40%.

Image result for chewing gum

Дъвченето на дъвка служи като фантастичен заместител на инстинктивните нервни навици като гризане на нокти, нервно потробване и чупене на пръсти. Доказателство за това е проучване през 2011г., в което участниците, дъвчели дъвка по два пъти на ден, в продължение на 2 седмици, значително отбелязват намаляване на безпокойството пред тези, които не дъвчат дъвка. Настроението на дъвчещите се повишава, а нивата на умората им спада.
Оказва се, че дъвченето на дъвка, значително намалява стресовия хормон кортизол.

Image result for chewing gum GIF
За тези, които посещават тоалетната рядко, решението е дъвчене на дъвка. Доказано е, че дъвченето на дъвка стимулира движенията на червата, като увеличава производството на стомашни сокове.
Странно звучи, но да, дъвченето на дъвка ще ви помогне срещу запека.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *