Партньор на Проватон
 Освободете се от чуждото мнение, за да сте щастливи!

Освободете се от чуждото мнение, за да сте щастливи!

Сподели в

Как да живеете спокойно и щастливо, без все да се ослушвате и оглеждате… за чуждото мнение?

Първо да си задайте въпроса: Нужно ли е да се вслушвате в чуждото мнение?

Е, каквото и да отговорите на този въпрос, трябва да признаете, че не можете съвсем да изключите тази „функция“ в главата си – все пак сте социални същества. Без обратна връзка от вашия кръг на общуване, няма как да разберете дали постъпвате правилно, или не. Но при някои хора зависимостта от реакцията на околните е толкова силна, че е едва ли не определяща във всички житейски ситуации – какво ще кажат, какво ще си помислят, това няма да им хареса, дано не разберат и т.н. И, в крайна сметка, разбирате, че сте попаднали в капана на общественото мнение.

Как да излезете от капана на хорското мнение и да живеете спокойно и щастливо, без все да се ослушвате и оглеждате кой как реагира?

Приемете като даденост факта, че хората са равнодушни към вас

Да, така е: околните са заети със своите проблеми и мисли и не им е до вас. А може би самите вие често концентрирате вниманието си върху хората край вас и техните недостатъци? И през целия ден нееднократно прекарвате тези мисли през ума си… Не, едва ли е така. Тогава струва ли си да си тровите нервите и времето заради това „мнение на околните“, които всъщност едва ли се сещат за вас?

Съсредоточете се върху себе си

Какво ще се случи, ако разберете какво мислят другите за вас? Ами – нищо особено. Ще останете същия човек, животът ще си продължи по същия начин. Разбира се, ако приемете чуждото мнение за вас за определящо, то ще има много по-голяма тежест. Но тогава в що за човек ще се превърнете? Мислите на хората са си тяхна лична работа, не ваша. Така че – най-добре съсредоточете мислите си към най-близкия до вас човек – тоест към самите себе си.

Не се опитвайте да бъдете телепати

Откъде всъщност знаете какво мислят за вас другите? Не сте магьосник, нито телепат… Да бъдете сигурни за чуждото мнение относно вашата персона е най-малкото егоистично, а на моменти звучи дори арогантно. Когато се научите да четете чужди мисли, тогава вече можете да съдите какво е мнението на другите, без да е изказано.

Осъзнайте: няма такова нещо като главен световен авторитет

За какво говорим ли? За това, че на Земята няма нито един човек, чието мнение да е еднозначно и да не предизвиква въпроси. По тази причина не търсим поддръжка от околните, не се стремим да чуваме тяхното мнение по важни въпроси (зависи от обстоятелствата, разбира се). Не забравяйте: винаги ще се намери човек, който да ви подкрепи, и такъв, който да ви осъди, да ви разкритикува. Ако ви е толкова важно някой да подкрепи собственото ви мнение, по-добре се обърнете към онези, които споделят вашите възгледи.

Освободете се от чуждото мнение, за да сте щастливи!

Дайте си сметка накъде вървите

Най-силно от чуждото мнение зависят хората, които нямат цели. Представете си колко е трудно на човек, който не знае какво иска – всеки може да го обърка. А ако мненията започнат да се разминават, какво – трябва да воюва с околните? Единственият изход е да знаете накъде вървите. Угаждайте на себе си, не на околните. Оставете другите хора сами да се борят със своите страсти и съмнения (които хич не са малко).

Сменете „плочата“

Крайно време е за промяна – става дума за промяна в установените в главата ви възгледи. Разбира се, няма как това да стане с вълшебна пръчка – начинът на мислене се гради с години. Но си струва да опитате. Може да си помогнете с т. нар. афирмации (положително утвърждаване), с развиване на вашата лична самоувереност, с търсене на източник на сила не отвън, а вътре, във вашата личност, с постановка на собствени цели и т.н.

Приемете се такива, каквито сте

Самоприемането помага да се отнасяме положително към себе си в произволни житейски ситуации и обстоятелства. За разлика от високата самооценка, сравнима със сапунен мехур, самоприемането ще ви позволи да намалите градуса на неувереността (а именно тя поражда зависимост от общественото мнение). Нещо не ви харесва? Променете го! Но само в рамките на идеята „правя това за себе си“.

Обграждайте се с правилните хора

Не е във вашите сили да забраните на другите да мислят за вас. Щом това е невъзможно, нека около вас да има добронамерени хора, които ви обичат и харесват. Допуснете до себе си тези, които ще ви поддържат и разбират, ще се притекат на помощ, няма да си врат носа в чужди работи, ще ви вдъхновяват и няма да бъдат нетактични. Много по-лесно се живее с правилните хора наоколо, а не с такива, от които човек винаги да чака критика, забележки и мръсни номера.

Освободете се от чуждото мнение, за да сте щастливи!

СЪВЕТ! Следващия път, когато започнете да се вълнувате, че някой говори нещо лошо за вас, си спомнете как вие самите се отнасяте към този човек. Възможно е и вашето отношение да е далеч от доброжелателното, така че може и да сте квит. Зависимостта от мнението на другите е като камък на шията. Уж човек води нормален начин на живот, но нещо непрекъснато му пречи да се радва на живота. Освободете се от обвързаността с „колективния разум“, не се старайте да угодите на всички и ще усетите колко лек е станал животът ви. Ясно е – ще изхабите немалко сили, но резултатът ще си струва.

източник: rozali.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *