Партньор на Проватон
 Кои зеленчуци и плодове да не белим

Кои зеленчуци и плодове да не белим

Сподели в

Когато разглеждаме възможността да ядем кората на някои плодове и зеленчуци, много често се случва да подхождаме с недоверие. И не напразно, те са покрити с восък, който им придава пазарен вид и същевременно ги предпазва от дехидратация.

Заедно с това са подложени и на третиране с химикали и пестициди. Въпреки това Испанската агенция за безопасност на храните гарантира, че когато измием плодовете и зеленчуците обилно с вода, те са безопасни за консумация, пишат от Hola.

Интересното е, че не само кората на ябълки и круши е годни за консумация, а и тази на патладжаните, кивитата или картофите.

Ябълки

Снимка 255741

Източник: iStock

Ябълката винаги се е славила, че съдейства за добро здраве. И кората на плода е също толкова полезна, колкото и вътрешната част, защото е богата на урсолична киселина. Това е вещество, което помага на мускулите да растат правилно и предотвратява износването им. Кората също така се грижи за кожата и косата ни, защото е много ефективен активатор на колаген.

Освен това спомага за контрола на нивата на холестерола и кръвната захар. Друго вещество, присъстващо в кората на ябълката, е пектин, сложен въглехидрат, който ни дава усещане за пълнота и позволява бавно усвояване на рафинирани захари и мазнини.

Круши

Снимка 236061

Източник: iStock

Кората на крушата е още по-богата на пектин от тази на ябълката. Високите нива на това вещество в крушата помагат за намаляване на телесните мазнини, като същевременно се увеличава нивото на мускулната маса. Крушата е полезна и за предотвратяване на запек.

Поддържа високия холестерол и триглицеридите в норма, така че да не се покачват, като същевременно подобрява непоносимостта към глюкоза. Крушата е богата на магнезий, минерал, необходим за добра чревна функция. Също така съдържа много вода, която помага за пречистване на тялото ни и елиминиране на токсините, които се натрупват в него.

Кивита

Снимка 293909

Източник: iStock

Кората на кивито е богата на витамин Е, който предотвратява стареенето на клетките, сърдечните заболявания и помага при борбата с анемията. Ако възнамеряаме да ядем кората, трябва да я измием много добре, за да елиминираме влакънцата, които я покриват.

Картофи

Снимка 316749

Източник: iStock

Кожата на картофите съдържа висок процентен комплекс от витамини В и С и голямо количество минерали като калий, магнезий, фосфор, желязо и цинк. Също така е богата на фибри и поддържа нивата на кръвната захар и холестерола.

Кората помага и за възстановяване на клетките и регулира настроението ни чрез секретиране на серотонин и допамин. Тя е много вкусна за похапване, ако картофите се задушат или се изпекат.

Патладжани

Снимка 244628

Източник: iStock

Кората на патладжаните съдържа мощен антиоксидант, наречен насунин, който помага за поправянето на увредените клетки. В допълнение суровата им кора се използва за лекарства за понижаване нивата на холестерола в кръвта.

Ако имаме желание да консумираме сурова кората на патладжана, можем да я добавим към салата си, но също така да се спрем и на варинат за по-традиционна рецепта на печен патладжан например.

източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *