Партньор на Проватон
 Стоян Пасев и Красен Кралев участваха в награждаването на победителите от плувния маратон „Галата – Варна“

Стоян Пасев и Красен Кралев участваха в награждаването на победителите от плувния маратон „Галата – Варна“

Сподели в

Областният управител на Варна Стоян Пасев и Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участваха в награждаването на победителите в 78-ото издание на плувния маратон “Галата-Варна”. И при мъжетe, и при жените първите места бяха заети от представители на Варна – Арсений Бекетов спечели при мъжете с време 51,24 мин, а Василики Кадоглу при дамите с 55,50 мин. Бакетов получи и купата на името на легендарния плувец Добри Динев. При мъжете челната тройка допълниха Йордан Янчев и Никола Саботинов, а при жените – Филотея Димитрова и София Найденова. Участниците преплуваха 4500 метра от нос Галата до Втора буна.

Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. В тазгодишното издание на надпреварата  стартираха 310 плувци, сред които представители на Русия, Белгия, Украйна, Сърбия, Франция, Канада и Австралия.

„Това е едно от емблематичните състезания за Варна. Като бивш лекоатлет и фен на леката атлетика много ми се иска варненският лекоатлетически маратон някой ден да стигне славата на плувния. Радващо е, че има толкова много участници и се вижда съживяване в плувания спорт. Щастлив съм, че днес победиха варненци. Радвам се за Василики, която работи изключително усърдно с майка си през последните години и ще представлява България на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Има всички шансове да вземе квота и за Олимпийските игри в Токио. С Арсений имам по-специална връзка. Много се гордея, че това момче, което е руснак, но от много малък живее във Варна, защитава успешно честта на България“, каза Кралев.

Натурализираният Арсений Бекетов в момента е един от най-перспективните ни млади спортисти.
„Нашата политика е да даваме гражданство на талантливи млади състезатели, които имат възможност дълго време да защитават българските цветове. Арсений е емблематичен пример в тази насока, защото в момента е най-добрият ни състезател в маратонските дистанции в открити води“, заяви Кралев и допълни, че според него Бакетов може да вземе олимпийска квота за Игрите в Токио през 2020 г.

Министърът даде пример и със състезателката по художествена гимнастика при девойките от руски произход Анна Келман, която на последното Европейско първенство спечели бронз отборно заедно с женския ни ансамбъл, Татяна Воложанина и Елизабет Йовчева.
„Служебният кабинет отказа да й даде паспорт. Трябваше наново да извървим цялата процедура. Но когато си отстояваме каузите, когато сме прави, всичко си идва по местата“, каза Кралев.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *