Партньор на Проватон
 Бизнесът във Варна иска по-ниски цени за паркирането на служебни коли в синята зона

Бизнесът във Варна иска по-ниски цени за паркирането на служебни коли в синята зона

Сподели в

Над 11 000 лева са приходите през юли

Над 11 000 лева са приходите през юли само от кратковременно паркиране в синята зона във Варна. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов след края на заседанието на правната комисия към местния парламент. „Очаквам след 13-и август, когато реално ще заработи зоната и ще се налага техническо средство тип „скоба“, тези приходи да бъдат малко спрямо това, което сме планирали“, допълни той.

По думите на Иванов все още има доста нарушители и неправилно спрели коли, но в сравнение с преди месец са в пъти по-малко. „Това ми дава основание да вярвам, че след няколко месеца ще виждаме само правилно паркирали автомобили в зоната“, изтъкна директорът на общинското предприятие.

Пред съветниците той обясни защо по настоящ адрес човек не може да се регистрира за локално платено паркиране. „Използвахме опита на Бургас и София, които имат горчив спомен в това отношение. В морския град например много от жителите на кв. „Меден рудник“ са представяли фиктивни договори за наем и са ползвали правото, а целта е само живущите в обхвата на синята зона да могат да паркират с преференции“, каза Иванов.

Една от темите на днешното заседание на правната комисия беше именно синята зона. Съветниците бяха запознати с искането на управител на варненска компания за преразглеждане на режима за таксуване за представителите на бизнеса в зоната. Бизнесменът настоява за намаляване на цените за служебния абонамент и за облекчения в случаите, в които фирмата е купила няколко карти за платено паркиране.

В отговор Младен Иванов заяви, че за да може да се предложат промени в Наредбата за организацията и движението на територията на Община Варна, е необходимо синята зона да има история. „Няколко месеца след реалния й старт ние ще можем да направим обективен анализ. Поемам ангажимент тогава да организирам среща с представителите на бизнеса и да обсъдим ситуацията, и ако има предложения за корекции, те да бъдат своевременно внесени за разглеждане в Общинския съвет“, посочи Иванов. Той каза още, че в най-скоро време предстои да бъде обявена обществената поръчка за новите „паяци“, електромобилите и хибридните коли за ОП „Общински паркинги и синя зона“.

На днешното си заседание съветниците от правната комисия одобриха нова наредба за привличане и насърчаване на инвестиции с общинско значение във Варна. Приети бяха и промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.

източник: varnautre.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *