Партньор на Проватон
 3-те стадия на нарцисизма

3-те стадия на нарцисизма

Сподели в

Не, че 90-те са ни научили да сме нарцистини, но по това време за много от нас, започна голямото вглеждане в собствения образ. До тогава ни бяха отказвани западните стоки, лъскавите списания, високотехнологичните джаджи. И щом веднъж получихме достъп, започнахме да грабим като невидели вещи, с които да подхранваме денонощно крехкото си самолюбие. От 90-те започнахме съзнателно да ставаме част от общността на консуматорите, които непрестанно изискват някой да им се възхищава.

Парадоксът е, че докато постоянно се опитваме да докажем на околните на себе си колко велики, често забравяме за истинските си потребности. Живеем в обществото на култ към успеха, който обаче не винаги ни е крайно необходим. Длъжни сме да сме “успешни”, да правим кариера, да притежаваме някакви предмети, да изградим образа си в съответствие с желания лайфстайл. В крайна сметка обаче това не е нищо повече от бягство от себе си и път към самотата. Според  психолозите ръстът на нарцистичното поведение и мислене през последните 20 години се дължи на новите системи за възпитание на децата, рекламните кампании и влиянието на масовите медии като цяло.

В психологията нарцисизмът е тип разтройство на личността, което има три стадия.

Първият (изследван от Фройд) етап, през който преминава всяко дете – така наречения стадий на автоеротизма, когато цялата енергия на детето е насочено към самото него. Според Фройд това е част от нормалното развитие на детето.

Вторият психологически аспект е отношението към обектите. При него няма разделение между “аз” и “не-аз”. Нарцисът идеализира партньора си и като част от самия себе си. С други думи , не може да изгради хармонични отношения, в които партньорите могат да са независими един от друг.

Третият стадий се нарича нарцистична идентичност. При него човек смята, че абсолютно всичко се случва в и заради неговия свят: всяко мнение, всички думи идействия са насочени само и единствено към него. Затова нарцисът е неспособен да прояви емпатия и съчувствие към някой друг.

За тези хора е много трудно да изградят пълноценна връзка и обикновено имат множество сексуални авантюри, които никога не се превръщат в нещо сериозно. Тези личности са обречени на постоянно, но безрезултатно търсене на някого, когто да обичат и с когото да се слеят. От половинката си изискват безпрекословно възхищение. Може да се наслаждават на сексуалния обект, но винаги има и звестна доза разочарование. Става дума за копнеж по перфектната връзка, която никога не откриват. Затова нарцистично настроение личности често страдат, че не могат да открият сродна душа за продължителна връзка.

Причините за нарцистично разтройство често се коренят в детството. Понякога е основата му е хладното поведение от страна на родителие. Така се отглеждат хора, които през целия си живот изпитват чувство на неудовлетвореност и страх от света и си градят един самовлюбен образ, за да убедят околните, че са си самодостатъчни и не се нуждаят от одобрението им. Това се отнася и за децата, чиито родителите са починали, докато те са били малки. Обаче нарцистично разтройство може да възникне и у хора, с които в детството са се държали прекалено добре. Подобни индивиди вярват в своето превъзходство и величие, насадени им от заслепените от любов роднини. Доказателството е, че децата, смятани от родителите си за извънредно талантливи, набират най-много точки в тестовете за нарцистичност.

ВАЖНО

Основен начин лечение на нарцистичните разтройства и травми и психотерапията.

 

източник: mila.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *