Партньор на Проватон
 Прочетете тази задължителна информация за анаболните стероиди и опасностите, които крият

Прочетете тази задължителна информация за анаболните стероиди и опасностите, които крият

Сподели в

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес обръщаме специално внимание на анаболните стероиди. С тях са запознати най-вече спортистите, запалените по фитнеса и най-вече хората, които искат бързи резултати за кратко време.
След като се запознаете с негативните им последици за организма обаче, със сигурност ще се замислите няколко идеи повече за здравето си, в случай че спадате в тези категории. А дори и да не спадате – длъжни сте да не оставате неинформирани!

Повечето фитнес маниаци познават добре вкуса на стероидите или по-скоро ефекта от тях. Посягат към тях уж, когато са в момент на застой, за да променят ситуацията в своя полза, само че докато трупат съблазнителни и бързи резултати в полза на релефа и обема си, си вредят толкова, колкото не са предполагали и в най-смелите си представи.

Най-напред нека видим какво всъщност представляват анаболните стероиди.

Те са вид лекарство, което е тясно свързано с мъжкия тестостерон

Спортистите често ги използват, за да увеличат мускулната си маса, както и цялостното си физическо представяне. Негативните последици, които могат да възникнат в резултат на употребата на анаболи обаче, са доста сериозни. Ще ви запознаем с тях в следващите редове.

Употребата на стероиди може да доведе до:
• Стероидно акне

• Оплешивяване

• Силно окосмяване на тялото

• Уголемяване на простатата (риск от тумор)

• Намаляване на тестикулите или пълна атрофия

• Уголемяване на черния дроб (риск от тумор)

• Сърдечна хипертрофия (риск от сърдечен удар)

• Хипертония

• Бъбречна недостатъчност

• Хипер агресия, раздразнителност, егоцентризъм

• Параноя – психологическа зависимост, която може да се задълбочи до параноя, е най-страшният и първи проблемен фактор, на който, ако нямате воля, се отдавате първи.

• Травми вследствие бързо повишаване на силата, често се късат сухожилия и мускулни влакна, освен това друг тип травми, които съпътстват тренировките се крият по време на „зоба”. След спирането му те излизат наяве и започва дългото им лечение.

• Импотентност. Ако не се използват някои възстановяващи средства и дълго време не се почива от „зоба”, знайте, че после няма вдигане.

• Тумори. Ако сте генетично предразположени към тумори, то знайте че „зобът” ще забърза неколкократно увеличаването им.

Страничните ефекти при различните хора се проявяват по различно време, начин и сила, но появяването им е неизбежно. Знайте, че по-големите дози и по-дългите цикли дават по-големите повторения.

Могат да доведат до пристрастяване

Ако сте от хората, които използват или мислят да използват стероиди, имайте предвид, че в един момент може да почувствате зависимост към тях. Ще го усетите с някои физически симптоми, като липса на настроение, умора, безпокойство, загуба на апетит и намалени сексуални възможности.

И ако сте се стреснали малко след прочита на подобна информация и искате на момента да преустановите приема на стероиди, също не прибързвайте, защото внезапното спиране на анаболни стероиди пък

може да доведе до депресия и дори до самоубийство

И тези депресивни симптоми могат да продължат до една година, след употребата на стероиди.

Ако все пак се чудите как стероидите изграждат мускулна маса, даваме ви отговор и за това. Те помагат за производството на протеини и предотвратяват ефекта на кортизола в мускулните тъкани, подобрявайки мускулната маса. Така мускулите постепенно увеличават размера си три пъти.

Най-често използваните стероиди обикновено са произведени от мъжки хормони като тестостерон и най-често се приемат орално или под форма на инжекция. Разбира се, най-разпространени са по-евтините видове, които лесно се намират и в повечето фитнес зали.

Умножават чувството за агресия

Агресивното поведение сред използващите стероиди, също е често срещано явление. Повечето атлети чувстват агресивността като позитивен ефект от употребата на анаболни стероиди. Но в действителност в този ефект няма нищо положително. Агресивните атлети тренират по-интензивно и успяват изцяло да фокусират усилията си върху подготовката. Случва се агресивността да оказва и негативно влияние. А тогава нормалната ситуация излиза от своя обсег и влиза в такъв, който не звучи никак разумно. Особено пък, ако агресивното поведение се натрупа в този, който и без друго е собственик на тежък характер. Тогава той, за да контролира поведението си, трябва много, много да внимава с употребата на анаболни стероиди и андрогенни препарати, защото те причиняват агресивни пристъпи.

Как да избегнете вредния ефект?
Ако сте в застой и не напредвате, независимо от активните си тренировки в залата, не реагирайте импулсивно. Първо се образовайте достатъчно добре по темата, преди да вземете решение. Консултирайте се с експерти в областта на храненето и хранителните добавки, за да не си навредите, без да целите това.

За да направите своята стероидна превенция, следвайте няколко прости мерки. Най-главното сред тях е правилото да не приемате тези лекарства, в съответствие с препоръките на цикъл до 16 седмици, а също и да не увеличавате препоръчителната дневна доза!

Проучвайте внимателно състава на лекарството, преди да си го вземете. И се старайте да избирате само стероиди, които доказано не са токсични за черния дроб. Внимавайте за реакции към лекарството, винаги проверявайте кръвната си картина и хормоналния статус. Основното нещо е да се запази развитието на естествения тестостерон в тялото, за това е задължителен приема на антиестрогени.

Заложете на алтернативни хранителни добавки
В този случай трябва да ви интересува подбора на продукти, които увеличават белтъчния синтез. В наше лице може да разчитате на правилния съвет.

• 20-hydroxy-beta-ecdysteron – това така сложно наименование е екстракт, който се извлича от спанак, растението левзея и мака. Познат е във фитнес средите като екдистерон. Тази добавка е открита за първи път в Русия преди 60 години. Установено е, че повлиява за изключително добри резултати в увеличаването на белтъчния синтез. Успешно успява да замести употребата на стероиди, целящи този резултат.

• Трибулус терестрис (бабини зъби) – билка позната в цял свят, именно с това, че повишава собственото производство на тестостерон. Правилно прочетохте, повишава собственото производство. Това е най-ключовата част от действието на тази билка. Чрез приема й се задействат химични процеси, отговарящи за производството на този така нужен хормон за покачване на мускулната маса и сила.

• Indole-3-carbinol – това е екстракт от броколи, който действа отново подпомагащо организма сам да ограничи производството на естроген и да нормализира хормоналния баланс, без всички опасни рискове от стероидите.

• Gymnema Sylvestre – билката е използвана за превенция срещу диабет тип 1 и тип 2. Тя подобрява инсулиновата чувствителност, без да оказва влияние върху кръвната захар. Гимнема силвестре успява по естествен път да стимулира отделянето на инсулин от панкреаса и да увеличи въглехидратния метаболизъм.

• Guggulsterones – той увеличава секрецията на тироидните хормони по естествен път и регулира евентуалния дисбаланс.

източник: themainline.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *