Партньор на Проватон
 Неразрушимата връзка – Ум и Тяло

Неразрушимата връзка – Ум и Тяло

Сподели в

От векове насам психолози и медици размишляват върху връзката между психическото и физическото здраве. Психолозите отдавна са стигнали до извод, но едва в последните години, все повече медици признават мощните връзки на емоционалните, духовните и поведенческите фактори, и физическото здраве. Емоциите и мисловните модели могат да допринесат за неравновесието в организма. За възстановяване на баланса и подобряване на здравето се препоръчват терапии като хипноза, медитация, йога.

Резултат с изображение за meditation
Нашите спомени, емоции, навици, вярвания дори, могат да повлияят на умственото и физическото ни здраве. Връзките между това, което се случва в ума и сърцето, и това, което се случва с тялото ни, образуват психо-емоционалните корени на здравето и болестите. Различните умствени състояния могат да повлияят положително или отрицателно върху биологичното ни функциониране. Науката обяснява така: Нервната, ендокринната и имунната система имат общ химически език, който позволява постоянна комуникация между ума и тялото, чрез пратеници като хормони и невротрансмитери. Например, тревожността може да предизвика повешени хормни на стреса, които могат да потиснат имунната система и да поставятначалото на развитието на инфекции или рак.

Резултат с изображение за meditation
Мислите и емоциите също така носят вибрации, които влияят върху нашето биохомично, клетъчно и цялостно физиологично състояние. Изследване установява, че видовете вибрации или енергийни модели, които се носят от определени думи и намерения, са в състояние да причинят физически промени в структурата на ДНК, които засягат генетичния ни код. Звучи ви странно? Ще обясня подробно: На физическо ниво, тялото се състои от атоми и вода, които са в постоянно движение. Типът на движение или честотата, при която атомите в клетката вибрират, съдават форма на енергия, която влияе върху тяхната структура и функция. Мислите, думите и чувстата могат да променят кристалната структура на водата и клетките, които могат да променят функцията си. Положителните мисли и емоции вибрират в хармония с клетките ни, тъй като споделят подобна честота, която им позволява да функционират оптимално. Това обяснява, защо техники като хипнотерапия например, могат да имат толкова силни ефекти върху човешкото тяло.


Емоциите като гняв, вина, безпокойство, страх, тъга, ревност, депресия и стрес, могат да допринесат за дисбаланс и болести. Случвало ли ви се е да сте напрегнати и внезапно да ви заболи глава? А за “нервен” стомах, чували ли сте? Със сигурност! Ето я връзката. Учени дори са създали карта на емоциите, показващи области на тялото, които се активират, когато участниците в изследването изпитват различни емоции.

Здрав ум, тяло и дух
Има разнообразни подходи на ума и тялото, които могат да помогнат в обработването на емоциите, развитието на вътрешен мир и физечки комфорт.

Свързано изображение
За да избегнем натрупването на токсични емоции, за начало трябва да сме наясно с тях, да им обърнем внимание, да можем да ги идентефицираме, за да ги обработваме и след това да изберем как да реагираме. Един от най-ефективните начини за изразяване на чувствата е да говорим за тях. Независимо дали пред близък приятел, терапевт или просто на лист хартия.
Друга ценна практика е медитацията. Редовната медитация е особено ефективен вариянт за подпомагане на тялото да поправи емоциите заради, които трупаме вредни хормони на стрес.
Разбирайки взаимовръзката на ума и тялото, много по-лесно можем да си помогнем да възвърнем контрола над психо-емоционалното си здраве и да създадем среда в тялото си, която подкрепя здравето, а не болестта.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *