Партньор на Проватон
 Как да различим целта, която ни изпълва от тази, която ни разрушава (+Практика)

Как да различим целта, която ни изпълва от тази, която ни разрушава (+Практика)

Сподели в

В миналото, хората са били доста по-амбициозни, от колкото в наши дни. Велики управници са завладявали земи с цената на всичко, наложници от харема са ставали могъщи султанки и обикновени селски дечица са ставали уважавани и храбри войни. Всички сме чували истории за тях. Всичко това са постигали, не защото “късметът им се е усмихнал”, а защото са си задавали цел и са я следвали до последно.

В днешно време, макар и по-малко, също има хора, които си поставят цели и ги преследват, съответно и ги постигат. Как го правят ли? – Визуализация, формулиране и мотивация. Това го знаем всички. Най-важното обаче е, че целта трябва да бъде генеративна. Такава, която е насочена към създаването и развитието.

Image result for цел
Сигурно се питате как да разберете дали целта ви е генеративна. Според усещанията, които имате. Ако целта ви е свързана със стрес и изпитвате вътрешен дискомфорт, то тя не е. В такъв случай е малко вероятно да бъде постигната, тъй като подсъзнанието ви няма да ви позволи да се самонаранявате. И обратното – ако докато говорите за целта си, чувствате светлина и спокойствие в душата, изпълвате се с щастие, тогава вашата цел определено е генеративна.
Няма нищо сложно в това да си поставите такава цел. Има пет основни стъпки, които руската психоложка и водеща на мотивационни речи – Мария Пермякова съветва да направите.

1. Излезте от познатата среда
Поставете си цел на ново място. Място, което ви носи положителни емоции. Отидете в кафене, в което никога не сте били, разходете се на място, на което не сте ходили до сега. Място, коетоне свързвате с познатата ви среда. По този начин ще ви бъде по-лесно да погледнете живота обективно и да осъзнаете истинските си желания.

Image result for goal
В познатата среда, като дома или офиса, целта ви ще бъде диктувана от натиска на проблеми, недостиг на ресурс. Такава цел няма да бъде генеративна. Това води до унищожение, както на вас самите, така и на околните.

2. Въведете състоянието на ресурса
Да си поставите генеративна цел, небходимо е да влезете в ресурсно състояние, да се наситите с нещо приятно. Помислете за целта си, като останете в хармония и удоволствие, които могат да доведат до спомени, вкусове и аромати. По десетобалната система, нивото ви на комфорт трябва да е поне седем.
Никога не си поставяйте цели в отрицателно настроение. Това ще бъде намерение, продиктувано от болка, която едва ли ще осъзнаете и дори да го приложите, то няма да ви донесе щастие.

3. Формулирайте целта си
По правило истинската цел в началото е трудна за формулиране. Често идва под формата на комбинация от думи, метафора. Ако от тази метафора тялото ви се отпуска, тогава целта наистина е ваша. Тогава вече може да определите и детайлизирате намерението – какво точно трябва да се случи, в каква област, в какъв интервал от време.

4. Разкажете си за целта
Изговорете на глас плана си. Представете си какво ще направите, как ще се движите. Опишете подробно всичко, което пресъздавате във въображението си. Обърнете специално внимание на подробностите.
От изключително значение е в този момент тялото да е отпуснато. Когато започнете да говорите за плана си, ще почувствате, че някои думи имат особено голяма сила върху тялото ви. Обърнете внимание на движенията, жестовете, които се появяват в тези моменти. Запомнете ги! Тези жестове ще ви припомнят положителното състояние, в което сте определили вашата цел.

5. Изчистете целта си от надутите очаквания
Задайте си въпроса: “Какво ще се случи, ако никога не постигна тази цел?”. Бъдете реалисти. Това не е намерението на живота ви. Дори да не получите това, което искате, светът няма да се срине. Затова, опишете живота си без тази цел. Само, когато страхът от загуба ви напусне,

движението към целта ще бъде по-лесно.

Image result for goal

 

След това си задайте въпроса: “Какво ще се случи, ако достигна целта?”. Важно не е да не губите контакт със себе си и реалноста. Избягвайте еуфорията. Може да си мислите, че тази цел е по-важна от другите ви ценности, че реализирането на този план ще ви даде абсолютно всичко. За да “слезете от небесата”, опишете реално ситуацията, която ще се случи в живота ви, когато получите това, което искате.

 

Ако премините всичките пет стъпки и сте извършили качествено цялата работа, ще забележите, че целта ви е станала обемна и подробна. Вече ще имате конкретни думи, изображения, ще чувствате, че тялото ви се движи към целта и знаете как точно да действате.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *