Партньор на Проватон
 Тичане в планината

Female running in mountains under sunlight.

Тичане в планината

Сподели в

Тичането е първичен спорт, така че защо толкова много хора го практикуват в замърсените, пренаселени градове, сред натоварения трафик? Може би наистина трябва да го върнете там, където му е мястото – в горите и планините. Независимо дали искате да разнообразите тренировките си, да подобрите ефекта от тях или просто да избягате от градската сивота, бягането по пресечен терен е отличен избор, така че е време да се отдалечите от улиците.

 

Снимка 347004

Съвети за начинаещите

Засичайте времето си

Освен ако не се придържате към пътеки, чиято дължина е предварително измерена, обикновено е трудно да засечете пробяганото разстояние. Ако сте свикнали да изминавате определен брой обиколки, добър вариант е да преминете към тичането за време.

Внимавайте да не се изгубите

В случай че сте избрали продължителен маршрут на нова територия, добре е да носите карта и да имате поне най-обща представа къде отивате. Не усложнявайте излишно ситуацията и се придържайте към пътеките. Хубаво е да отбелязвате по някакъв начин разклоненията.

Винаги е добра идея да си носите документ за самоличност, мобилен телефон, вода и някаква храна, ако смятате да тичате по-дълго.

Екипировката

Красотата на този спорт е в неговата простота. Въпреки това няколко неща могат да направя преживяването Ви далеч по приятно и безопасно. Ако трябва да си купите едно единствено нещо, то заложете на обувките. Маратонките или гуменките може и да вършат работа, но при по-продължителен маршрут определено ще е добре да имате обувки за тичане по пресечен терен. Те са с по-добра и стабилна подметка и защитни пластини, които предпазват краката Ви от камъните.

Добър аксесоар са и късите панталони за планинско бягане. Те са с повече джобове и са от по-издръжлив материал, за да не се късат от клоните и тръните. Освен това е почти задължително да носите тъмни очила. Те не само защитават очите Ви от вредните слънчеви лъчи, но също така от буболечки, растения, кал и прах.

 

Снимка 370405

Бонуси

Тичането сред природата не просто е страхотна тренировка, но и ще Ви осигури преживявания, които едва ли ще изпитате в двора на училището до блока или на стадиона. Често можете да се насладите на уникални гледки или да подплашите някое диво животно, на което случайно сте се натъкнали.

Основните бонуси от бягането по пресечен терен обаче са свързани с подобряването на физическата Ви форма. То е не само отличната аеробна тренировка, която можете да си осигурите и в града, но и натоварва допълнително мускулите Ви. Върху асфалта, например, познавате всяка стъпка. По извънградските пътеки обаче не е така. Налага се постоянно да мените темпото и да се приспособявате към терена, да изкачвате внезапни препятствия и т.н. Мускулите Ви постоянно се учат и съответно се развиват. Добре е преди това да сте запознати как може да се предпазите от контузия на различен тип терен.

Замърсяване

Интензивните тренировки подобряват не само формата Ви, но също така паметта, настроението и Ви правят по-съсредоточени. Някои нови изследвания обаче сочат, че честите упражнения в замърсена градска среда значително намаляват ползите за мозъка вследствие на физическата активност. Защо ли? Натоварването Ви кара да дишате по-дълбоко и учестено, което означава, че приемате повече въздух, както и всичко друго в него. Това излага организма Ви на повече токсини, което не само може да доведе до главоболие, задух и неприятно усещане в дробовете и гърдите, но също в дългосрочен план да повиши риска от редица заболявания.

Разбира се, ползите от тичането надвишават рисковете, но въпреки това специалистите съветват, ако сте били изложени на сериозно замърсяване, да проведе следващата си тренировка в по-чиста среда, като гора, парк или в близост до воден басейн. В никакъв случай недейте да бягате до главни пътни артерии или до места, където се образуват задръствания. Това означава, че ако сте избрали Борисовата градина в София за сутрешния си джогинг, е добре да се насочите към вътрешните алеи и да стоите по-далеч от Орлов мост.

В крайна сметка обаче едно от най-големите предимства на извънградското бягане е именно възможността да се отървете от замърсяването и да поспортувате на истински чист и свеж въздух.

 

източник: 2befit.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *