Партньор на Проватон
 Две от най-печелившите авторки на любовни романи

Две от най-печелившите авторки на любовни романи

Сподели в

В повечето случаи писателската кариера не е път към голямото богатство. Съществуват изключения от това правило, разбира се. Авторката на поредицата за Хари Потър Джоан Роулинг е един подобен пример.

Оказва се, че една от нишите, която носи добри доходи, е писането на женски романи.

Две американски авторки дълги години оглавяват списъците на най-продаваните книги и в процеса създават и голямо богатство. Нора Робъртс и Даниел Стийл са икони в жанра романтика.

Днес всяка от тях има състояние от близо 400 милиона долара.

Запознайте се с двете жени, превърнали писането за любов в отличен доходоносен бизнес.

Даниел Стийл
 

Даниел Стийл има лично богатство от $385 милиона. Тя е най-продаваният жив автор и четвъртият най-продаван автор на книги за всички времена. Продала е повече от 800 милиона копия от нейните 165 книги.
Родена е на 14 август 1947 г. в Ню Йорк. Баща й, Джон Шулийн-Стийл, е германски евреин имигрант и потомък на бирената империята Lowenbrau. Майка й, Норма Камес Дос Рейс, е дъщеря на португалски дипломат. Тя прекарва по-голямата част от детството си във Франция, където редовно присъства на официални вечери с родителите си. Това й дава възможност да наблюдава богатите и известните – нещо, което ще й служи добре, когато започне да пише романи. Родителите й се развеждат, когато е осемгодишна и е отгледана от баща си.

Стийл започва да пише истории като дете. Учила е литература и моден дизайн в Училището по дизайн Parsons School и в Нюйоркския университет. Омъжва се едва 18-годишна, докато е била студентка в Нюйоркския университет. Съпругът й е американският банкер от френски произход Клод-Ерик Лазар.
Стийл завършва първия си ръкопис, когато е на 19 години. След раждането на дъщеря си Беатрикс работи за PR агенция, където клиент я насърчава да пише.

Със съпруга й се местят в Сан Франциско, а след 9 години брак се развеждат.

През 1972 г. е публикуван първият й роман Going Home.

Стийл среща Дани Зугълдър в затвора, докато е на интервю със затворник. Двамата се женят в затвора през 1975 г. Авторката се развежда с него през 1978 г., но връзката им вдъхновява романа Обещание на страстта (Passion’s Promise) и “Сега и завинаги”. Тези книги изстрелват кариерата й.

Стийл се жени за трети път за Уилям Джордж Тот, на следващия ден след развода й със Зугълдър. Тогава тя е бременна в деветия месец със сина си Ник. Тот е бивш наркоман. Двамата се развеждат през март 1981 г.
Още същата година писателката се жени за винопроизводителя Джон Траяна, двамата имат пет деца.

През това време Стийл е постоянно в класациите с бестселъри на “Ню Йорк Таймс”.

През 1989 г. влиза в Книгата на рекордите Гинес за най-много последователните седмици като  автор на книги от списъка с бестселъри на “Ню Йорк Таймс” – 381 седмици по това време.

Въпреки че вече има 7 деца, намира време да продължи да пише, почти непрекъснато.

През 1998 г. се жени за пети път за легендарния рисков инвеститор от Силициевата долина Томас Пъркинс.

Всяка една от нейните книги е в списъка на бестселърите.

Нора Робъртс
 

Нора Робъртс е друго знаково име в женския жанр. Тя е още по-плодотворен автор от Даниел Стийл. Нейното състояние се оценява на 390 милиона щатски долара, натрупано от продажбите на повече от 225 романтични книги.

Тя е първият автор от романтичните писатели, включен в Американската зала на славата.

Робъртс е родена през 1950 г. в Силвър спринг, Мериленд. Тя е най-малкото от петте деца в семейство с ирландски корени. Всички от фамилията са запалени читатели, така че книгите винаги са играли важна роля в живота й.

Нора Робъртс се омъжва за първи път почти в момента, когато завършва гимназия през 1968 г. Тя и съпругът й Роналд имат двама сина, а Робъртс се отдава на майчинството.

Започва да пише през февруари 1979 г., докато стои вкъщи с децата си по време на зимна бяра. Запалва се бързо и за нула време написва 6 ръкописа и ги изпраща на “Арлекин”, водещ издател на романтични новели. Но получава откази, многократно.

През 1980 г. на романтичната сцена се появява нов издател Silhouette books, създаден, за да се възползва от всички амбициозни писатели, отхвърлени от “Арлекин”. Робъртс също открива своето място в Silhouette и издава първия си роман “Irish Thoroughbred” през 1981 г.

Тя използва псевдонима Нора Робъртс, вместо рожденото си име Елинор Робъртсън, защото мисли, че всички романтични писатели пишат под псевдоним.

Робъртс пише 23 романа за Silhouette между 1982 и 1984 г. През 1983 г. тя и съпругът й Роналд се развеждат. Писателката се запознава с втория си съпруг, дърводелец и собственик на книжарница Брус Уайлдър, когато го наема да през 1985 г. да й направи няколко рафта у дома.

Премества се в издателство Putnam през 1987 г. През 1991 г. прави дебюта си в списъка на бестселърите на “Ню Йорк Таймс”.
През 1996 г. Робъртс вече  написала 100 романа. През 2012 г. тази цифра се удвоява.
През 1999 г. и 2000 г. четири от петте романа, които стават най-продаваните романтични новели на годината в САЩ, са написани от Нора Робъртс.
От 1991 г. до 2001 г. авторката е в списъка с бестселърите на “Ню Йорк Таймс” с 68 различни книги. Само през 2001 г. има 10 бестселъра.
От 1999 г. насам всеки от романите на Робърт е в списъка, като 29 от нейните книги дебютират на първото място.
източник: еconomic.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *