Партньор на Проватон
 Вредна ли е марихуаната

Вредна ли е марихуаната

Сподели в

Марихуаната, известна още на улицата като ганджа, джойнт, лула на мира, както и с много други названия, се получава от цветовете, семената и листата на растението канабис. Марихуаната съдържа повече от 60 канабиноиди и психоактивни съединения. Основното активно химично съединение е THC или тетрахидроканабинол. Човечеството използва канабиса още от древните времена, но тенденцията за употреба като медицински продукт и средство за развлечение се засилва към 20 век. Прекалената употреба на марихуана, в съчетание с неблагоприятните ефекти, особено върху мозъка и белите дробове, са предизвикали по-голямата част от страните в света да забранят използването, притежаването и продажбата на този наркотик.

Когато се консумира марихуана, активното вещество ТНС се пренася чрез кръвния поток до мозъка. Там то се свързва с канабиноидните рецептори на нервните клетки, като по този начин променя тяхната дейност. Тези рецептори се намират в зоните за мозъка, контролиращи паметта, мисленето, усещането за удоволствие, концентрацията и др. Марихуаната оказва неблагоприятно въздействие върху повечето от тези дейности.

ТНС оказва влияние върху производството и освобождаването на невротрансмитера допамин, като така стимулира тази част на мозъка, създаваща усещането за удоволствие. Ето защо лицата, употребили марихуана, се чувстват въодушевени. Доказано е, че ефектите от последния прием на марихуана продължават няколко дни или седмици. След началната фаза на приповдигнато настроение и щастие обикновено се наблюдава сънливост и депресия. Злоупотребата с марихуана може да доведе също до тревожност и паника, придружени от чувства на страх и недоверие.

Редовната употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване. Внезапното отказване след дълъг прием води до раздразнителност, загуба на апетит, безсъние и т.н. Някои изследвания предполагат връзката между употребата на марихуана с тревожността, суицидния риск (склонност към самоубийство) и дори шизофрения. Все още няма доказателства за връзката между употребата на канабис и психическите заболявания. Приемът на високи дози марихуана може да доведе до психични реакции като халюцинации и заблуди.

източник: еzine.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *