Партньор на Проватон
 Откриват 27-ото издание на Международния джаз фестивал „Варненско лято“

Откриват 27-ото издание на Международния джаз фестивал „Варненско лято“

Сподели в
Очакваното и обичано от почитателите на джаза у нас морско събитие ще се проведе в Английския двор на Археологическия музей този уикенд

Два пъти номинираният за „Грами“ саксофонист Чико Фрийман от САЩ идва със своето трио на Международния джаз фестивал „Варненско лято“. Очакваното и обичано от почитателите на джаза у нас морско събитие ще се проведе за 27-и път под звездите в Английския двор на Археологическия музей този уикенд – на 28 и 29 юли.

И в двете вечери ще има качествен фестивален джаз с музиканти от Полша, САЩ, Швейцария, Канада и Австрия. Създателят и двигател на фестивала Анатолий Вапиров гарантира, че почитателите на свободната музика ще имат вълнуващо преживяване с много джаз фантазия и музикантски изпълнения от висока класа.

Фестивалът се открива от Бартош Дворак квартет от Полша, воден от цигуларя Бартош Дворак – едно от ярките имена в полския джаз, водещ изпълнител в класациите на читателите на Jazz Forum за 2015, 2016 и 2017 г. Той ще свири с Пьотр Матушик – пиано, Якуб Дворак – бас, и Шимон Мадей – барабани – талантливи музиканти, които са познати и с композициите си.

Чико Фрийман не се ограничава в музикалните жанрове и е свързал името си с ярки прояви на едни от най-интересните джаз групи и проекти в света. Той съчетава своите идеи с „чуждестранния звук“ на басиста Хайри Кенциг в по-интимнти проекти за дуо и трио. Във Варна ще го слушаме с неговото Чико Фрийман Екзотика Трио, в което влиза и перкусионистът Рето Вебер с екзотични перкусии, разбира се.

Във втората фестивална вечер на сцената ще се качат David Helbock’s Random Control от Австрия, водени от Дейвид Хелбок – пиано, електронни и перкусии. В триото с широк спектър инструменти и бийтбокс участва Йохан Бар, който свири на тромпет, пиколо тромпет, флигорна, туба, диджеридо, електронни и перкусии. Още по-интересно става, когато се включи и Андреас Брогер, който също сменя духовите инструменти според инвенцията.

Своя джаз в същата вечер представят и Shuffle Demons от Канада. Определят композитора Ричард Ъндърхил, който свири на алт саксофон и изпълнява вокали, като едно от най-интересните явления в канадския джаз. Той е човекът, който извежда този разчупващ рамките Bop Rap ансамбъл от улиците на Торонто до концертните зали в Канада.

Билетите за фестивала могат да се закупят на място 2 часа преди концертите.

Цени на билетите: 28 юли – 20 лв., 29 юли – 15 лв. Билет за двата концерта – 30 лв. Билет за деца – от 10 до 14 години – 5 лв.

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ 2018 се организира от Варненското джаз общество с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и с подкрепата на Министерството на културата, Полският институт – София, Canada Council of the Arts – Канада и Радио Варна.

източник: varnautre.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *