Партньор на Проватон
 Запомнете! Полезен е не самият секс, а яркият му финал

Запомнете! Полезен е не самият секс, а яркият му финал

Сподели в

Сексът е не само приятен, но и полезен за здравето. При редовен секс се чувстваме бодри, щастливи и активни. Или най-малкото се чувстваме много по-добре, отколкото когато изобщо не правим секс! Какво става с организма през периода на „сексуалното затишие“? Консултирахме се със сексолог, семеен психотерапевт и гинеколог, за да отговорим на този въпрос.

Няма да ви плашим със страшни истории от рода на „Едно момиче цяла година не правило секс и му се случили ужасни неща“. Не, нищо смъртоносно и невъобразимо няма да ви сполети. Но сексът е важен за организма на физиологично и психологично ниво. Затова липсата му по един или друг начин ще повлияе и на организма ви.

Полезен е не самият секс, а яркият му финал

Мнозина говорят за ползата от секса и за това колко е вредна липсата му за здравето. Но малцина уточняват, че е полезен не самият секс, а сексът, завършващ с оргазъм. Именно в момента на най-силната наслада в тялото протичат процесите, които влияят положително на здравето. Просто уравнение – сексът без оргазъм е също толкова вреден, колкото липсата на секс. Ако в живота ви има редовен секс, но няма редовни оргазми, време е да се погрижите за себе си.

Винаги казваме на клиентките си, че „всяка жена носи отговорност за оргазма си“. Това означава, че не бива години наред да чакате да стане чудо или да вините партньора си за това, че не сте задоволени от секса. Трябва да проучите себе си и да се образовате сексуално. Защото има редица причини да не получавате оргазъм – психологически бариери, „спяща“ G-точка, физиологични проблеми. Ако изясните въпроса (сами или с помощта на специалист), ще можете да подобрите значително сексуалния си живот. И така, какво може да ни причини липсата на редовен секс?

1. Търсене на щастието

Големият град е свързан със стрес, депресия и умора. В неговия ритъм сме принудени постоянно да търсим нещо, което да ни достави щастие и удоволствие. Научно казано, търсим източник на ендорфини и допамин. При оргазъм в кръвта се изхвърля цял коктейл от хормони, които ни даряват с това чувство на щастие и удоволствие. Ако получаваме малко секс – или никакъв – инстинктивно започваме да търсим други начини да се зарадваме. Най-често получаваме жадуваното удоволствие от лакомства, по-рядко от спортуване и др. Така заместваме този мощен източник на хормони на щастието и насладата.

Секс и оргазъм

2. Отслабване на имунитета

При оргазъм кръвта се превръща в истински хормонален коктейл, който подмладява всички клетки в организма и дори „ремонтира“ увредените и слабите клетки. Това осигурява на тялото защита срещу действието на вредните фактори. Но изобщо не твърдим, че без редовен секс ще хващате всеки един грип. Имунитетът може да се понижи – но ще усетите това само в леката му форма.

3. Влошаване на качеството на съня

Ендорфините, които по естествен път се отделят при секс, ни доближават до състояние на еуфория. А това спомага за пълно отпускане на тялото. Хормонът окситоцин, който се освобождава при оргазъм, предизвиква приятна сънливост и прави съня по-дълбок. Не е задължително да страдате от безсъние при липса на секс, но сигурно знаете, че след секс сънят е по-сладък и приятен, а на сутринта се чувствате по-отпочинали и щастливи.

4. Забавяне на възстановителните процеси

Сексът стимулира регенерацията и дори активизира изработването на колаген. Това е особено важно за жените на над 35 години, при които започва плавен спад на производството на колаген в организма. Не, без редовен секс нещата няма да се влошат ужасно. Но всичките процеси ще се забавят – така че при „въздържание“ не бива да очаквате и подобрение.

източник: woman.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *