Партньор на Проватон
 5 по-различни йога практики

Couple practicing acro yoga in a studio. Acro yoga concept. Couple yoga class workout

5 по-различни йога практики

Сподели в

Йога практиката се появява преди повече от пет хиляди години в Индия. Нейните характеристики като комбинация, като дейност, която упражнява тялото и ума, са я направили широко известна по целия свят. Йогата се е превърнала в дисциплина, практикувана от милиони хора. Има различни видове йога, но ние ще обърнем внимание на пет по-интересни варианта.

Ащанга

Повечето от новите тренировки, които прилагат йога като основа, са вдъхновени от Ащанга. Това е един от главните разновидности на йогата, при които се извършва интензивно физическо упражнение чрез постоянно движение, следвайки поредици от различни пози, синхронизирани с дишането.

Работата с висока интензивност се комбинира с изискването за позиции на тялото чрез активиране на мускулатурата му, като същевременно се увеличава еластичността и здравината. Най-доброто от този мето е, че той е предназначен за всеки  – от опитни до любители, тъй като сами определяме темпото, в което да се движим.

Снимка 369765

Пауър

Пауър йогата е отлична възможност за хората, които търсят клас с много енергия.

Използвайки някои пози на Аштанга, но по видоизменен начин, ние изпълняваме аеробни упражнения и улесняваме укрепването на мускулите.

Пауър йогата е “западна” версия, чийто произход е от Съединените щати, където нейните създатели я създават, защото търсят по-динамична практика. За тазлика от други варианти на йогата, пауърът включва повече упражнения от пилатеса. Ето защо е идеална дисциплина за елиминиране на натрупания стрес от седмицата, освен, че е много полезна за загуба на тегло.

Снимка 369766

Акро

Комбинирайки различни стилове на обучение, акро йогата съветава йога с терапевтични изкуства и акробатика. За да практикуваме този вид йога обаче, са необходими двама или повече човека, които да участват.

В случай на трима участници, единият е т.нар. база. Той (обикновено мъж) е легнал по гръб на земята, като основа на позата. Другият или т.нар. летец е човекът, който е издигнат над земята от базата. Летящият изпълнява сериоя от динамични позиции като тежестта му е изцяло върху основата. Третият човек е пазител, който стои отстрани и направлява правилното и безопасно изпълнение на позите.

Предимствата на този вид йога са подобряване на баланса, концентрация и координацията.

Снимка 369764

Въздушна

Може би се чудите как е въможно да практикуваме йога във въздуха, но истината е, че все повече хора предпочитат този стил. За въздушна йога се използва люлка, на която всъщност се правят всички асани.

Тя се различава от обикновената или още класическата йога, защото тялото се натоварва по коренно различен начин. При правенето на позите, човек дава възможност на гръбначния стълб да се изпъне и да заеме нормална форма, а това се отразява на целия организъм включително и на вътрешните органи.

Въздушната йога включва обърнати движения и пози, които изисскват гъвкавост, но помага много на хората, които имат проблем с кръвообръщението.

Снимка 369768

Бикрам

Бикрам йогата, която дължи името си на своя създател –  Бикрам Чудхури, предлага комбинация от няколко различни пози, с които се постига вътрешно благополучие.

Специфичността на тази техника, която става популярна през 70-те години е, че се практикува при всиоки температури (около 40 градуса) и в много влажна среда, за да стимулира мускулите.

Сесиите обикновено траят малко повече от час и се изпълняват няколко асана (позиции), които могат да се практикуват както от възрастни, така и от деца.

Снимка 369763

източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *