Партньор на Проватон
 Луксът да си имаш басейн. И то какъв…

Луксът да си имаш басейн. И то какъв…

Сподели в

Къщите с басейни някога са били считани за лукс. Само на най-влиятелните и най-богатите са можели да си позволят да имат басейни. Но нещата се променят и днес къща без басейн е като недовършена. Дори и да не е луксозен, друго си е гордо да се хвалиш, че имаш басейн, а да не говорим, ако е като някой от тези, които ще ви покажем след малко. Сами ще се уверите, че дизайнът на всеки един от тях е уникален и собствениците им определеееено могат да си се хвалят с тях…

Проектиран от архитекта Рамон Естив, басейнът тук е неразделна част от дизайна на сградата. От вътрешната страна на къщата, може да се види вътрешността на басейна. И като добавим към това нвероятните гледки, на които може да се възхищаваш както отвън, така и отвътре…

Това е жилище, разположено във Ванкувър, Канада. Всъщност този уникален басейн е прикрепен на втория етаж към къщата, което е доста впечатляващо. Но това не е всичко. Най-хубавото в това е, че дъното на басейна е стъклено, което освен, че позволява да се вижда вътрешността на басейна, а и проникващата светлина създава доста арт визия.

Както се оказа, да можеш да виждаш в басейна отстрани или отдолу е нещо, което буквално ни хипнотизира, така че ето още един пример за уникален басейн, проектиран с тази подробност. Това е басейн, проектиран от CplusC Architectural Workshop за жилище в Австралия. Нещо като човешки аквариум, който може да си наблюдавате от хола.

Тук виждаме басейн, който отново е с прозрачно дъно. То позволява лъчите на слънцето да преминават през водата и да създадат изключително красив ефект върху терасата разположена на долния етаж, под басейна.

Готиното на конзолните басейни е, че обикновено са с панорамни гледки. Този басейн е продълговат и правоъгълен, частично конзолен. Необичайното при него е позиционирането му спрямо къщата.

Има много предимства, свързани с басейните като цяло, но има и ограничения, които трябва да се имат предвид. Едно от най-големите ограничения е фактът, че басейните обикновено са предназначени за къщи, а не за апартаменти. Разбира се, ако живеете в апартамент и наистина искате басейн, можете да го направите, както доказа архитект Фернанда Маркес, която отговаря за преустройството на този апартамент от Сао Пауло. Не само, че апартаментът има уникален басейн, но и служи като основен елемент на всекидневната.

 Тази вдъхновяваща и интригуваща идея идва от Modpools. Техните басейни са направени от контейнери с размери 2.4m x 6m и могат да бъдат транспортирани до почти всяко място. Те също могат лесно да бъдат преместени, ако е необходимо, което се отличава от почти всеки друг тип басейн. Също така, размерите са перфектни дори и за малките дворове.

Това е Infinity басейн, разположен на покрива на къщата, който всъщност има смисъл в този случай, защото къщата се разплага на малка площ и е заобиколена от гъстата растителност на тропическите гори. Базов басейн не би имал смисъл, освен ако дърветата не се изсекат.

И като заговорихме за басейни на покрива… Проектът е доста специален, тъй като собственикът е придобил парцела до къщата си с намерението да събере три жилища, за да може цялото семейство да е заедно. Басейнът като мост свързва покривите на трите къщи.

Както се казва: Накрая, но не на последно място – повече от басейн. Скулптура.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *