Партньор на Проватон
 Хипохондрик ли съм? – ТЕСТ

Хипохондрик ли съм? – ТЕСТ

Сподели в

Чували сте за хипохондрия – онова състояния, в което човек непрестанно се притеснява за здравето си, дори когато всичко е наред. Постоянен страх от болести, внушение, че нещо не му е наред и има нужда от лекарска помощ и т.н. Всъщност хипохондрията е нещпо, което може да бъде контролирано. Като за начало хипохондриците трябва да осъзнаят, че нещо не е наред, да признаят проблема си и да осъзнаят, че страховете им подлежат на лечение.
Проблемът е, че това е много трудно. От всичко най-трудно може би е да се пребориш с психиката си. Както знаем, тя е основата на цялостното ни здраве, ако психиката се разклати, всичко отива по д…….. Всъщност “изцелението” от хипохондрия е доста сложен и продължителен процес, който протича в работа с психолог и прием на медикаменти. Но има начини да засилите и ускорите процеса, или поне да вземете превантивни мерки срещу тази игра на психиката.
Правете Йога
Да, сигурно звучи банално, но доказано е, че действа. Помага в предотвратяването на болки в мускулите, които могат да причинят обсебваща тревога. Освен това, йогата ще ви помогне да се научите да контролирате симптомите на тревожност – сърцебиене, недостиг на въздух, като прилагате контролирани техники на дишане и като цяло укрепвате сърдечно-съдовата система.

Спрете да ровите в Интернет
Най-голямата грешка – да провериш симптомите си в Google. Отваряш интернет и прочиташ най-най-най страшните и ужасяващи случаи, които разбира се развиват страшен сценарии в главата ви. Това си има своето наименование – киберхондрия.

Хранете се здравословно
Е, разбира се, че е полезно да се храните здравословно. Коренът на самата дума – ЗДРАВ – говори достатъчно за това, защо е необходимо.

Не се лишавайте от сън
Да спиш добре през нощта е от особено значение за цялостното ни здраве – както физическо, така и психическо. Хипохондриците се нуждаят от здрав сън, защото той подобрява настроението, а това разбира се влиея на негативните мисли и усещания.
Ако пък тревожността ви пречи да заспите, създайте си успокояваща рутина преди лягане – пийте билков чай, почетете любима книга, гледайте филм.

При хипохондриците или обсесивните търсения за лекуване нещата не се случват бързо. Отнема време, усилия и постоянство да променят живота си към по-добро. Въпреки това, с терапия, медикаменти (ако е нужно) и положителни промени в начина на живот, могат да обучат ума си да използва лечебните си сили за добро, а не за болести.

ТЕСТ – Уайтли Индекс:

Към следващите въпроси, определете с цифра от 1 до 5, както следва:

1 = Ни най-малко
2 = Малко
3 = Умерено
4 = Малко повече
5 = Много

 

1: Притеснявате ли се много за вашето здраве?
2: Смятате ли, че има нещо сериозно, което не е наред с тялото ви?
3: Трудно ли е за вас да забравите за себе си и  да мислите за всякакви други неща, но не и за болести?
4: Ако се почувствате зле и някой ви каже, че търсите внимание, ще се ядосате ли?
5: Намирате ли, че сте наясно с всички неща, които се случват в тялото ви?
6: Често ли имате болки на различни места  в тялото?
7: Страхувате ли се от болести?
8: Според вас, повече ли се притеснявате за здравето си от другите хора?
9: Имате ли чувството, че хората се отнасят достатъчно сериозно към вашите заболявания?
10: Трудно ли е за вас да вярвате на лекаря, когато той / тя ви казва, че сте здрав?
11: Често ли се притеснявате за възможността, че имате сериозно заболяване?
12: Ако чуете за някаква болест (по радиото, телевизията, от вестник, или от някой ваш познат), започвате ли да мислите, че и вие сте болен от нея?
13: Милите ли, че сте притеснявани от много различни симптоми?
14: Мислите ли, че имате симптомите на много сериозна болест?

Резултатът от индекса се изчислява чрез сумиране на отговорите на всеки въпрос. Колкото по-висока оценка имате, толкова хипохондрията е по-силна. Здрави хора без здравни притеснения обикновено имат резултат от 21 +/- 7 (14-28). Пациенти с болестта е установено, че имат оценка около 44 +/- 11 (32-55). Тези цифри са само указания, за да ви помогнат да разберете дали имате хипохондрия. Ако резултатът ви е висока ние Ви предлагаме да говорите с Вашия лекар за това – той може да ви посъветва къде да намерите помощ.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *