Партньор на Проватон
 Имате ли желание да смените аромата си?

Имате ли желание да смените аромата си?

Сподели в

Пуристите твърдят, че не трябва да сменяме парфюма си, след като сте открили любимото си ухание в необятната вселена на ароматите, но истината е, че повечето потребители са доста фриволни в избора и желанията си.

Това е добра новина за парфюмеристите, които не спират да ни изненадват с нови олфактивни композиции и за големите брандове, които изкушават с атрактивни послания и флакони.

Истината е, че дори и да сме открили любимото си ухание, непрекъснато се променяме и сме различни на 20 и на 60 години. Развиваме се, променяме се и нашето обоняние също търпи трансформации. Всъщност целта на парфюма е да допълва и разкрива характера ни. В живота ни се случват определени събития, които ни карат не само да мечтаем, но и да търсим промените и когато усетим желание за нова прическа, защо пък да не променим с нея и аромата си?

В периода между 15 и 30 годишна възраст все още изследваме света на парфюмерията. И едва около 30-та си годишнина вече сме натрупали достатъчно опит и сме изградили характер, които може да загатнем с няколко ароматни капки парфюм.

Избор според ароматни нотки

В повечето случаи изборът е чисто интуитивен и е като любов от пръв поглед, но понякога връщайки се у дома се оказва, че парфюмът, който сме закупили, не ни харесва. За да предотвратите това и да изберете правилно подходящия за вас аромат е желателно да имате базови понятия за парфюмните семейства.

Всъщност парфюмерията е необятна вселена от отделни нотки, но специалистите, които ги забъркват в сложни композиции се ръководят от определени правила и лесно успяват да ги категоризират.

Ориенталските аромати обикновено са микс от подправки, дървесни нотки и ванилия и парфюмите от това семейство са по-тежки, омайни и софистицирани.

Цитрусовите парфюми са свежи и леки, придават динамика и енергия в ежедневието, и са подходящи за нанасяне през лятото.

Дървесните аромати често поставят един акорд в основата на композицията си, като изборът може да е сандалово дърво, кедър, ветивер или пачули, които за да станат още по-дълбоки и характерни са обогатени с билки, подправки и акватични акорди.

Флоралните парфюми залагат на романтиката и поетичността и естествено формулите им са базирани на цветни и дървесни фасети.

Съвременните фужерни парфюми са предпочитани от мъжката аудитория, а кехлибарените са сладникави и силно характерни.

Как да откриете вашето ухание?

Имайки по-горните базови понятия, ще ви е значително по-лесно да намерите вашия парфюм. Но има още нещо, което трябва да съобразите и това е дълготрайността му. Решете дали искате одеколон, концентрат парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода или екстракт. Одеколоните са с процент на екстракта, вариращ между 3 и 5%. Тоалетната вода е между 9 и 12%, парфюмната вода от 12 до 20%, а екстрактите от 18 до 30%. Естествено колкото по-висока е концентрацията, толкова по-устойчив, дълготраен и запомнящ се е парфюмът.

Следващата стъпка е да изберете парфюмното семейство, което съответства на личността ви. Ако сте по-срамежливи ще ви отиват цитрусовите аромати. Ако сте чувствена или екстравагантна натура, се ориентирайте към шипровите или дървесни композиции, а за романтичките са подходящи формули с множество цветя.

Трябва да имате предвид, че всеки парфюм се развива по индивидуален начин на всеки различен човек и е в пряка зависимост от рН на кожата. Затова и първият и основен съвет, които винаги ще получавате относно избора на аромат е следният: тествайте го върху кожа и изчакайте достатъчно време да разгърне потенциала на нотките си. Ако го приемете като ваш, не се притеснявайте да го закупите.

Трябва ли да променяте парфюма си всеки ден?

Ако имате купища парфюми, защо пък не. Експериментирайте смело, а повечето от нас тайно ще ви завиждат. Но ако не работите в сферата на ароматите и сте сравнително верни на едно ухание, няма проблем да го носите редовно. Все пак препоръката ни е да го сменяте поне на 5 години, тъй като вие самата се развивате като личност.

Момичешкият парфюм е прекрасен спътник на тинейджърка, но едва ли ще стои добре на една петдесет годишна жена? На дамите на определена възраст елегантно стоят великите класики от големите парфюмерийни къщи, но класически тежки ухания изглеждат странни и не на място върху млади момичета.

Трябва да съобразите парфюма си и с годишните сезони, тъй като според температурата, развитието на парфюмната следа е различно. Тежките аромати запазете за студените месеци, а през лятото заложете на свежи плодови или цветни композиции.

И накрая, не се колебайте да променяте уханието си според случая. В ежедневието избирайте неутрален, дискретен аромат, който да не се натрапва на колегите в офиса, а за вечерите запазете изтънчено и съблазнително ухание, с което да очаровате сърцето на любимия.

източник: еva.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *