Партньор на Проватон
 Тестостеронът и мазнинките в коремната област – Каква е връзката?

Тестостеронът и мазнинките в коремната област – Каква е връзката?

Сподели в

Мазнинките по корема и ниските нива на тестостерона, доста напомнят на въпроса “Кокошката или яйцето…?”. Някои излседвания показват, че ниските нива на тестостерон причинява излишните мазнини в коремната област, докато други твърдят, че именно тези мазнинки са причината за по-ниски нива на тестостерон. Разбира се, отговорът не е съвсем ясен, но пък очевидно съществува връзка между двете. Мъжете могат да бъдат сигурни, че тестостеронът засяга тялото им по много начини, което води до дисбаланс, който пък уврежда здравето им.
Потвърждение за връзката между тестостерона и мазнините в коремната област, дава изследване на Института за изследавне на Нова Англия, в което участие взимат 1822 мъже. Изследването твърди, че обиколката на талията на мъжа е най-силният предиктор за ниски нива на тестостерон.

Тестостеронът помага за изграждането на мускулна маса и поради това ниските нива на тестостерон всъщост причиняват загубата на такава. В такъв случай, мазнините по-лесно заемат мястото й, като тялото придобива по-женствена форма.


Въпреки, че ниските нива на тестостерон често се оказват “страничен ефект” от стареенето, това може да се случи във всеки момент от живота на човек. Т.е. независимо дали сте на 20-30-40 или 70, тестостеронът е основа в нормалното функциониране на тялото и здравето на мъжа. Освен излишната коремна мазнина, може да бъдат наблюдавани симптоми като депресия, умора, слабост и косопад. Когато сте изправени пред някой от тези симптоми, или особено, ако са в комбинация, това определено е индикация за ниски нива на тестостерон.

Въпреки, че има доста добри начини да се поддържат нивата на тестостерон, като например здравословно и правилно хранене, и редовни физически упражнение, това не винаги е достатъчно. Затова медици съветват, да посетите кабинет на компетентен лекар и да си направите персонална консултация.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *