Партньор на Проватон
 Фестивалът „Любовта е лудост“ 2018 започва и завършва с отличени филми от Кан

Фестивалът „Любовта е лудост“ 2018 започва и завършва с отличени филми от Кан

Сподели в

С полския филм „Зимна война“ (награда за режисура на Павел Павликовски в Кан 2018) се открива на 24 август 26-ото издание на филмовия фестивал „Любовта е лудост“ във Варна.

На официалното закриване ще се прожектира японският филм, отличен със „Златна палма“ 2018 „Shoplifters“ (буквален превод „Крадци от магазин“).

Специални акценти в програмата на фестивала тази година са панорами на иранското и руско кино и срещите-разговори на актьори от най-новите български филми с публика. Сред българските заглавия, които ще се прожектират в рамките на фестивала, са „Посоки“, „Вездесъщият“, „Привличане“, „Възвишение“, „3/4“, „Радиограмофон“, „Революция Х“.

За първи път във Варна на фестивала ще се прожектира филмът „Безкрайната градина“ на Галин Стоев. Публиката ще види и един цензуриран някога филм с участието на Ицко Финци – „На чисто“ от 1973 г., съобщиха на пресконференция организаторите на „Любовта е лудост“.  На фестивала ще гостува роденият във Варна актьор Юлиан Костов, който живее във Великобритания, за да представи филмите със свое участие „Син на друга майка“ (Another Mother’s Son ) и „Разговорът“ – късометражен.

И тази година конкурсните филми ще оценяват 2 журита. Официалното, което ще присъди наградата „Златна Афродита“, ще бъде председателствано от Клаудия Ландсбергер от Холандия. В журито ще бъдат още режисьорът Виктор Божинов, германският драматург и сценарист Хелмут Шобел, португалският режисьор Луиш Диого, който през 2014 г. получи награда във Варна за филма си „Фатален грях“ и един представител на руското кино, който все още се уточнява. Паралелно ще работи и младежко жури, което ще присъди свои награди. За първи път в рамките на „Любовта е лудост“ ще се проведе ателие за млади български продуценти, организирана съвместно с филмовия фестивал Манхайм-Хайделберг.

До 15 юли е срокът за участие в конкурса за плакат, а до 30 юли за регистрация за участие в инициативата за създаване на късометражен филм „48 часа любов“.

Програмата на „Любовта е лудост“ 2018 включва над 100 филма.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *