Партньор на Проватон
 Варна отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски

Варна отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски

Сподели в

С общоградско честване Варна ще отбележи 181 години от рождението на Васил Левски. То ще започне в 9.00 ч. пред паметника на Апостола в Морската градина. От 16 ч. в сградата на Музея на Възраждането (ул.”Д-р Заменхов” №21) също ще бъде почетена паметта му.

Ще можем  да видим първите стъпки в революционната дейност на Левски преди изграждането на вътрешната революционна организация и участието му в четата на П. Хитов и легиите на Г. С. Раковски. Предвидена е прожекция на филма „Хайдути”. Васил Иванов Кунчев, Дякона, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едни от многото имена, с които е известен Апостола на свободата, е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Има двама братя – Христо и Петър, и две сестри – Ана и Марийка. Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и  участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Като теоретик и практик на революцията Васил Левски извършва почти сам онова, което после служи за основа на Априлското въстание и на Освобождението, а демократичните му идеи са идеал, недостигнат и днес.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *