Партньор на Проватон
 „Небостъргачът” vs Дуейн Джонсън

„Небостъргачът” vs Дуейн Джонсън

Сподели в
На Дуейн Джонсън или Скалата, както някои още му казваме, въпреки, че той май се опитва да се поотласне от кечисткия си псевдоним, сърцето му е огромно колкото бицепсите, трицепсите и другите мускули и това ни е напълно достатъчно, за да ви го препоръчаме като добра компания за уикенда. Екшънът „Небостъргачът” („Skyscraper”) на режисьора и сценарист с гръмкото име Роусън Маршъл Търбър е в кината от 13 юли.

ткакто гледах новия „Спасители на плажа” (2016), се опитвам да забравя, че съм го гледала, защото моментално пред очите ми изниква картината как най-силният човек на екрана днес, а именно Скалата (близо 2 метра и 120 кг.), е безпомощен пред един слаб сценарий. Безпомощен до комичност, да.

Днес обаче Дуейн Джонсън възкръсна за мен – след като гледах „Небостъргачът”. Много як екшън, ако позволите! Почти толкова як, колкото Дуейн. Затова без никакви колебания ви каня на кино през уикенда и съм сигурна, че няма да съжалявате. (Между другото на първата петъчна прожекция от 11:50 ч. в аймакса бяхме аз, три момчета нещо като ученици, и, ако искате вярвайте, ако искате не, две дами в наистина съвсем зряла възраст. И смятам, че всички си тръгнахме предоволни от киносалона).

Сюжетът: Сойер, героят на Скалата, е бивш служител на ФБР, който губи крака си при акция, но именно около този нещастен инцидент се запознава с бъдещата си съпруга Сара, с която свиват щастливо семейно гнездо с две деца в него. 10 години по-късно Сойер е поканен да направи анализ на охранителната система на най-високата сграда в света – небостъргач на 200 и незнам си колко етажа, чийто връх буквално е над облаците, построен от китайски милиардер-визионер и т.н. Обаче се оказва, че това е капан и нашата Скала е въвлечен в опасен план на престъпна групировка, но по-страшното е, че и семейството му се оказва в този капан, а за семейството си Скалата не просто човеци убива, но и небостъргачи катери, и над облаците се бие, и гравитацията въобще не го лови. За смъртта да не говорим!

Готиното във филма е, че всъщност най-големият приятел и най-опасният враг на Сойер не са някакви си простосмъртни (да има такива псевдо антагонисти), а е той, Небостъргачът. Той е другият главен герой – хем чудовище, хем красавец. Не, сериозно, наистина фантастично творение е тази сграда от бъдещето с вертикални паркове и водопади, с холограмни стени и какво ли още не, да не ви развалям удоволствието като ще добавя само, че най-доброто е, че всички фантастични „способности” на небостъргача са вплетени по някакъв начин в сюжета, в екшън сцените и т.н. И само още един детайл ще споделя – помните ли колко време потъва „Титаник” във филма на Камерън? Е, почти толкова дълго горя и този небостъргач, но накрая пак не изгоря, представете си само!

 Няколко сцени в “Небостъргачът” наистина ме забавляваха, но ще ви разкажа само една. Не е спойл това, все пак за екшън говорим, не за трилър.

 Значи при пожара в сградата вечно кашлящото момченце на Сойер остава от едната страна на получилата се пропаст, а Сойер и жена му – от другата. Скалата решава проблема като намира в целия футуристичен интериор една най-обикновена дъска и я мята над пропастта вместо мост, а майката минава по нея над километричната горяща бездна, за да стигне до детето си и разбира се, е с токчета. После се връща по същата тази дъска с детето на гърба си и пак с токчетата за по-сигурно. Детето кашля нон стоп, отдолу – адски огньове. Изведнъж се чува пукот, майката и детето увисват над пропастта и ти виждаш как най-после стоманеното самообладание на Скалата се пропуква и той събира достатъчно страх, че да се понамръщи леко. Ами да, обикновените хора събират смелост, а Скалата събира страх. Та поне малко да му проличи, че е баща, борещ се за живота на детето си, а не герой от видеоигра. Актьорското майсторство на Дуейн Джонсън е трогателно наистина, но пък сърцето му… казах ви вече – колкото бицепсите и трицепсите му, че и по-голямо.

Много искам да кажа и това – въпреки че владее две-три мимики и това е актьорският му „арсенал”, Скалата с кротките си очи, някак добродушно яйцевидната си глава и тялото си на истински Атлас (Атлас е онзи титан от гръцката митология, който Зевс наказва да крепи на раменете си небето) в крайна сметка те кара да пожелаеш само едно – да влезеш във филма и поне за миг да се облегнеш на гранитното му рамото. Ето, признах си. Всъщност като се замисля май след Кинг Конг, който вилня на върха на Емпайър Стейт Билдинг, Скалата е вторият най-могъщ тип в киното, покорил небостъргач. Поправете ме, ако греша. И идете да видите това чудо.

 

източник: eva.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *