Партньор на Проватон
 Огънят на Балетната олимпиада ще пламне днес във Варна

Огънят на Балетната олимпиада ще пламне днес във Варна

Сподели в

Председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, която е патрон на 28-ото издание на Международния балетен конкурс Варна, ще даде официалния старт на първото и най-престижно в света състезание в професионалния балет, научи Moreto.net.

Официалната церемония ще започне в Летния театър днес 15 юли, неделя, от 20:30 ч. 

Най-младите балетни надежди ще запалят огъня на 28-ия Международен балетен конкурс. Елитът на балетния свят се събира край откритата сцена, за да види надпреварата между кандидатите за най-ценените балетни награди в света – наградите от Варна. В журито, водено от иконата на танца проф. Владимир Василиев от Русия, влизат балетмайстори от цял свят, педагози, директори на оперни театри. Сред тях са лауреатите от конкурса Лойпа Араухо от Куба, доц. Ясен Вълчанов от България, Ерик Вю-Ан от Франция.

Ще бъде голям конкурс, обещават организаторите от Фондация „Международен балетен конкурс Варна“. Голям, заради авторитетите в журито и заради участниците – 150 млади надежди на балета, значителен брой от тях – от най-големите балетни школи от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Балетната Олимпиада се повежда от 15 до 30 юли в три тура. След обявяването на наградите на Гала концерта на 29 юли ценителите очакват с нетърпение Супер гала концерта „Среща на поколенията“ на 30 юли, когато на една сцена ще танцуват досегашни призьори и най-новите лауреати.

Паралелно с конкурсната програма по време на Балетната Олимпиада ще се проведе и традиционната Международна лятна балетна академия. Над 100 млади балерини и балетисти ще шлифоват уменията си в танца в нейните класове. Сред преподавателите ще бъде прима балерината и лауреат от Варна 1990 г. Диляна Никифорова, която ще сподели тънкости в изпълнението на класически балетни вариации с участниците.

източник: moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *