Партньор на Проватон
 Помага ли кафето, когато прекалим с алкохола

The elegant bearded hipster male holds a paper coffee cup and craft bottled beer.

Помага ли кафето, когато прекалим с алкохола

Сподели в

Въпреки, че е средата на седмицата, винаги трябва да сме подготвени, ако някой ни излъже с невинно излизане или отпразнуваме малко по-шумно победата на любимия отбор вчера.

Сигурно ни се е случвало да сложим край на опасна серия коктейли с едно кафе. Ей така, за отскок и ободряване. А в сутрините след нощ, изпълнена със солидно количество алкохол, също виждаме в кафето един от спасителите си.

Щом всеки ден ни помага да влезем в кондиция, значи трябва да изгони и махмурлука, нали?! До известна степен да, но по-скоро не.

Снимка 367694

Причината е, че кофеиновата напитка може да ни ободри и събуди, но няма как да намали нивото на алкохол в кръвта. Затова и ефектът й е краткотраен и далеч не като на антидот.

Консумацията на много течности разрежда приетото количество високоградусови напитки. А, както знаем, кафето дехидратира. Така че,  ефектът му се различава коренно от търсения. Може мисловната ни дейност да се възвърне и съзнанието да се разясни, но координацията си остава същата, каквато принципно при употреба на алкохол.

Снимка 367689

Затова не е препоръчително да шофираме, успокоени, че сме изпили две кафета преди да тръгнем. След няколко чаши алкохол, кофеиновата течност няма да ни накара да изтрезнеем моментално. Най-много да ни заблуди и да стане още по-опасно.

За да се стигне до този извод, участниците в изследването изпиват определно количество алкохол, съобразено с килограмите и възрстта им. Достатъчно, за да ги хване, както се казва.

След това трябва да прокарат тънка тел през метален обръч, без да го допрат. Повечето не успяват. Не се справят със задачата и след едно кафе, въпреки че се чувстват по-добре и заявяват, че могат да го направят.

 

източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *