Партньор на Проватон
 Майка от палатковия лагер във Варна: Продължаваме да се борим – дължим го на децата си (СНИМКИ)

Майка от палатковия лагер във Варна: Продължаваме да се борим – дължим го на децата си (СНИМКИ)

Сподели в

С флашмоб и торта отбелязаха един месец от старта на палатковия лагер “Системата ни убива” във Варна. “Нова Варна” присъства на честването на събитието и разговаря с Диана Маркова, една от майките на дете с увреждания и част от Инициативния комитет на Родители на деца/лица с увреждания.

 Всички тези събрани хора показаха един по-раздвижен начин и успяха да привлекат общественото внимание, показвайки, че са позитивни и готови за диалог. През този един месец проверихме най-вече себе си, бяхме свидетели на много примери на солидарност помежду ни. Към лагера се присъединиха много хора с увреждания, които не познавахме.

За месец успяхме да сложим темата за хората с увреждания на дневен ред и поставихме редица проблеми, свързани с обучението, живота и бъдещето на хора с увреждания. Обединихме се около трите закона в пакет: Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за личната помощ. Тези три закона могат да гарантират реформа и преорганизиране на ресурсите за хората с увреждания, а през октомври ще се обсъди новия бюджет.

Надяваме се, че новият закон ще бъде обсъден и финансово реализиран, както и че ще се направят правилните действия в посоката, която желаем. Обществото ни е болно, а хората с увреждания са страдалците на Прехода. За нас този ден беше месец на стоицизъм и изпитания. Генерира се много обществена енергия и по този начин чрез днешния ден искахме да се поздравим, каза още една от майките.

 Майките започват обратно броене от днес до 1 октомври, когато се надяват, че ще бъдат приети тези три закона. През август палатковият лагер няма да функционира, но няма да бъде и демонтиран. Там ще върви обратното броене и ще продължат работните им срещи. От 1 септември с нови сили подновяваме действията си, тъй като се притесняваме, че нещо ще се обърка – дължим го на децата си и всички хора, които ни подкрепят в борбата.

източник/снимки: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *