Партньор на Проватон
 5 изненадващи факта за езика на тялото

5 изненадващи факта за езика на тялото

Сподели в

Често се случва да се опитваме да прикрием емоциите си, когато не искаме другите да ги разчетат. Не всичко е до изражението на лицето. Според нови изследвания при някои условия хората са по-способни да разпознават емоциите от езика на тялото, от колкото от изражението на лицето. Дори и да съумеете да поддържате лекото си изражение, от особено голямо значение е да контролирате и езика на тялото си.
Според изследването 80-90% от значението на посланието, което изпращате на околните, се крие в неговата невербална част. Което пък потвърждава израза: “Действията говорят повече от думите!”.
Вие колко сте добри в четенето на езика на тялото на другите хора? А успявате ли да контролирате своето тяло?

1. Езикът на тялото е културно обвързан
Единствените невербални поведения, които са универсални по целия свят, са израженията на лицето – израз на гняв, щастие, тъга, отвращение, изненада и страх са основни за всички хора. Останалите обаче са специфични за определени култури.
Контакт с очите:
САЩ – контактът с очите се счита за уважение. Родителите възпитават децата си да ги гледат, когато говорят, защото това е знак, че някой им обръща внимание, т.е. знак на уважение.
В някои средиземноморски и азиатски култури – трябва да се избягва контакт с очите, тъй като може да се сметне за сигнал за неподходящ романтичен интерес
Палец нагоре:
В повечето страни палъцът нагоре е знак за съгласие или добре свършена работа.
В Индия обаче, вдигнат палец нагоре е същото като неприличния жест със средния пръст.

Резултат с изображение за езикът на тялото

2. Способността да четеш езика на тялото е свързана с емоционалната/социалната интелигентност.
Някои хора нямат умението да разчитат езика на тялото. Това не ги прави по-глупави от другите. Съществуват различни видове интелигентноств. Някои хора могат да наредят кубчето на Рубик за отрицателно време, но пък не могат да разчетат събеседника си. Ако вие сте от тези хора, които четат езика на тялото, можа да се разочаровате от хора, които не могат. Не може да им се сърдите. Тяхната сила е в друго. Затова просто трябва да сте по-директен комуникатор, без излишни жестове.

3. Дори и експертите не могат да тълкуват езика на тялото ефективно в 100% от времето.

Да, има много изследвания за различното значение на невербалната комуникация. Въпреки това може да се окаже, че експертите грешат. Например, тълкуванията за това когато си със скръстени ръце е, че слагаш бариера между себе си и събеседника, че не ти е приятно да общуваш с него. Всъщност моята психоложка е и преподавател в университет. Тя сподели с мен, че преподава с удоволствие, че и е приятно да е там и да общува със студентите. Но през зимата, когато е хладно, тя скръства ръце, за да се затопли. Следователно езикът на тялото е доста двусмислен.

Резултат с изображение за скръстени ръце
4. Не е това, което изглежда
Случвало ли ви се е да видите супер сериозно, на границата със сърдито лице, но когато заговорите с човека той да се усмихне и да разберете, че всичко е наред. На мен често ми се случва да ме попитат, защо съм сърдита. Установих, че получавам въпроса най-често, когато мисля за нещо сериозно, което не е свързано с проблем или нещо, което ме прави нещастна. Това е също толкова подвеждащо, както кръстосаните ръце.
Езикът на тялото се проявява най-вече на несъзнателно ниво, защото е трудно да се контролира.
5. Микро-знаците
Онези кратки изражения на лицето, които траят само части от секундата са знак за потискане или прикриване на емоция.
Едно интересно проучване в книгата “Проблясък от Малкълм Гладуел” (препоръчвам) цитира проучвания, а едно от тях разглежда микро-изрази на романтични двойки на видео. Той ги кара да говорят за случайни неща, като кучетата си, текущо събитие или нещо, което не би предизвикало отрицателни взаимодействия между тях. След това преглежда кадър по кадър, микроекспресиите на всеки човек. Така той успява да предвиди кои двойки ще продължат и кои – не, с около 80% точност.

Резултат с изображение за скръстени ръце

Както виждате, езикът на тялото е доста деликатна наука, която не може да бъде определена със 100% точност. Може да бъде доста подвеждаща.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *