Партньор на Проватон
 Форум за превенцията на трафика на наркотици се проведе във Варна

Форум за превенцията на трафика на наркотици се проведе във Варна

Сподели в

Дискусионен форум на тема „Трафик на наркотици – новите предизвикателства пред европейските законодателни системи и органи по правоприлагане“ се проведе във Варна. Организатор на събитието са дирекция „Превенции“ и Общинският съвет по наркотичните вещества. Във форума взеха участие апелативни, окръжни и районни съдии и прокурори, полицейски и митнически служители, общински съветници и членове на съвета по наркотичните вещества. Специални гост-лектори бяха г-н Жулиен Отре – аташе по митническите въпроси в Посолството на Република Франция в София, и г-н Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика” при Митница Аерогара София.

Резултат с изображение за Форум за превенцията на трафика на наркотици се проведе във Варна

Отре изнесе презентация на тема: „Борбата с незаконния трафик и зависимостите – френският модел“. В структурата на представените френски митнически служби се открои новото звено „Кибермитница“, което има за основна задача борбата с киберпрестъпността, като осъществява надзор над сайтове, търсачки, платформи за електронна търговия, социални мрежи, форуми, включително и в „тъмната мрежа“ (DARKNET), поясни експертът. Като пример той  представи наскоро проведена операция, включваща виртуално и реално проследяване от служителите на дирекцията за митнически операции и звеното „Кибермитница“, в резултат на която са задържани лица, конфискувани са наркотици, оръжия, фалшиви лични документи и стоки.

По отношение на превенцията, интерес предизвика представянето на френската Междуведомствена комисия за борба с дрогата и зависимостите (MILDECA), която има за основна мисия проследяване на всички психоактивни вещества (наркотици, тютюн и алкохол), предотвратяване на зависимото поведение и обща координация на националната политика в областта на контролираните вещества.

Стефан Бакалов представи темата „Новите психоактивни субстанции – перфектната буря“, като сподели добри практики от дейността на Агенция “Митници” и осъществените задържания на дизайнерска дрога на Аерогара София, съвременните тенденции в трафика на новите психоактивни вещества и рисковете, свързани с тяхната употреба.

източник: live.varna.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *