Партньор на Проватон
 На 11 юли стартира “синята зона” във Варна

На 11 юли стартира “синята зона” във Варна

Сподели в

 Днес стартира синята зона във Варна и по-конкретно карето между бул. “Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул. “Осми приморски полк”, бул.”Цар Освободител”, бул. “Приморски” и ул.Девня, обяви вчера ръководството на предприятия общински паркинги и синя зона, на пресконференция в Община Варна.
Обособени са 2603 паркоместа, сред които 110 за хора с трайни увреждания и 20 за електромобили. Като електромобилите ще имат право да използват синята зона безплатно. Освен това на пресконференцията г-н Младен Иванов – директор на предприятия общински паркинги и синя зона, заяви, че ще бъдат монтирани зарядни станции за безплатно зареждане на електромобилите.

Снимка: Силна Варна

Всички останали ще заплащат престоя си с 1лв/час, като крактовременното паркиране ще бъде до 3 часа. При достигане на максималното разрешено време, системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и шофьорите ще трябва да изместят автомобила си извън обхвата на зоната. г-н Иванов обясни, че това е с цел да се освободи центъра на Варна от огромния брой автомобили.

Снимка: Силна Варна

Работното време на синята зона ще бъде от 09:00ч. до 19:00ч. през работните дни. От утре започва едномесечен гратисен период, т.е. при констатиране на неплащане няма да се поставят скоби. г-н Младен Иванов дебело подчерта, че това не важи за автомобили спрели неправилно, а такива ще бъдат санкционирани. От 12.08.2018г. заплащането на синя зона влиза в сила. В районите ще има инспектори от общинското предприятие “синя зона”, които ще следят за реда и на всеки незаплатил ще бъде поставена скоба. За да се премахне скобата, шофьорът на автомобила ще трябва да плати санкция в размер 20 лева и часовете, за които не е заплатил престоя си на синя зона. Ако до края на работното време не се появи собственик на автомобила, той ще бъде репатриран с паяк.

Снимка: Силна Варна

Методите за плащане ще бъдат три – чрез SMS на номер 1352, мобилно приложение или в брой.
Прогнозите за приходи от “синя зона” за тази година са 3 700 000 лева. Постъпилите средства от “синята зона” ще бъдат използване целево за възстановяване на уличната и пешегодната инфраструктура в зоната, обясни още г-н Иванов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *