Партньор на Проватон
 Какво да ядем след тренировка?

Какво да ядем след тренировка?

Сподели в

Ясно е, че трябва да приемаме протеин в следтренировъчното си хранене. Въпросът е дали трябва да приемаме въглехидрати, мазнини или комбинация от двете, заедно с протеина?

Много хора проповядват идеята, че ако приемем супер-бърз въглехидрат след тренировка, ще вдигнем нивата на инсулин, което от своя страна ще доведе до по-добри резултати.

На теория това звучи добре, но всъщност има няколко недостатъка.

  • Първо, за да има ефект, инсулинът трябва да е в супрафизиологични количества. Става въпрос за много повече инсулин, отколкото може да се стимулира чрез храна.
  • Второ, протеина също има инсулиногенен ефект, който е не по-малко силен от този на въглехидратите!

Проучванията показват, че доза суроватъчен протеин е напълно достатъчна, за да стимулира МПС до максимални нива, и добавката на въглехидрати, няма добавена стойност.

От друга страна има някои хора, които смятат, че приемът на мазнини след тренировка ще забави усвояването на протеина и въглехидратите и ще попречи на възстановяването и изграждането на ММ.

Отново, този аргумент звучи логично, докато не помислим в контекст за ситуацията. Реално освен ако не тренирате на гладно, това не е от значение. Единична доза протеин е достатъчна за да задържи нивата на аминокиселини в кръвта достатъчно високи. Дори да не ядете нищо след тренировка, тялото ви ще използва наличните аминокиселини приети с предходното хранене.

Всъщност пълномасленото мляко има по-силен ефект върху МПС след тренировка, в сравнение с нискомаслено мляко, което съдържа повече протеин!

 

източник: aestheticbyscience.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *