Партньор на Проватон
 Лято, депресия и решения

Лято, депресия и решения

Сподели в

Ако пролетната умора не ви е съсипала, внимавайте, идва ред на лятната депресия!

За съжаление, за част от хората тя е типично биологично състояние, твърдят психиатрите. За други, необичайните стресови ситуации през лятото водят до психическо претоварване и така се стига до състояние на потиснатост и хронична умора.

Това, което прави депресията през лятото особено неприятна, е че всички наоколо изглеждат толкова щастливи под приятните слънчеви лъчи, а вас ви мъчи мисълта защо не можете да се забавлявате като тях?

За да разберем лятната депресия, нека опитаме да систематизираме  главните причини,  поради които някои се чувстват зле именно през летния сезон.

Сезонно афективно разстройство (САР)

Вероятно сте чували за него – според статистиката засяга около 5% от хората.

Сезонното афективно разстройство е причина за депресия най-вече когато дните стават все по-къси и студени, но при около 10% от хората със САР депресивните симптоми се отключват при настъпване на лятото.

Това особено важи за страните с по-топъл климат, където летните депресии в резултат на САР са по-чести от зимните.

Специалистите обясняват факта с температурните промени и увеличаването на влажността в този период от годината.

Специфичните симптоми на лятната депресия често включват:
– липса на апетит
– проблеми със съня
– загуба на тегло
– безпричинна тревожност

Нередовен летен график

Ако сте страдали от депресия и преди, сигурно знаете, че постоянният дневен режим обикновено е ключът към успешното потискане на симптомите. Рутината обаче не е особено характерна за летния сезон. Напротив – често настъпва хаос в плана за деня, което е доста стресиращо. Ето защо дори така очакваната ваканция може да наруши нормалното протичане на цикъла работа-хранене-сън, а това неминуемо се отразява негативно на настроението.

Проблеми с външния вид

Заради високите температури носим по-малко дрехи. Но за съжаление хората, които не са доволни от своя външен вид, се чувстват потиснати от това.

Финансови проблеми

Лятото е сезонът за харчене. Ето защо финансовите проблеми винаги излизат на преден план. Специалистите дори прогнозират, че този летен сезон ще е особено критичен заради финансовата криза.

Жегата

Повечето хора се наслаждават на топлото време. Някои дори обожават да се препичат на плажа по цял ден. Но за останалите лятната жега може да се превърне в сериозен проблем. Например разходката в парка може да стане причина за нездравословен начин на живот – цял ден пред телевизора заради климатика, който разхлажда стаята, готови храни – защото е твърде горещо за готвене.

За да се преборим с депресията през лятото:

Потърсете помощ! Ако се чувствате депресирани, потърсете помощ от специалист (без значение кое време от годината е!) – от психиатър, психолог, от вашия личен лекар. Никога не подценявайте симптомите на депресия и не ги чакайте просто да отминат – това може и да не се случи.

Но дори и лятната депресия да отзвучи през септември, това не е причина да я игнорирате през юни – това са цели три месеца на всъщност преодолимо чувство на потиснатост.

Направете си план! Единственото положително в лятната депресия е, че тя е предвидима – човек знае кога да я очаква. Затова, ако се чувствате добре през пролетта, помислете над аспектите от вашия живот, които ви развалят настроението през лятото. Отговорете си сами на въпросите: Какво ще предотврати лятната депресия? Кой е най-добрият начин да си взема почивка от работа? Колко пари да заделя? По този начин ще се почувствате, че държите под контрол ситуацията, каквито и изненади да ви поднесе лятото този път.

Наспивайте се! Ваканцията, късите нощи, забавленията през нощта – всички те могат да ви накарат да останете будни по-късно от обичайния час, а недостатъчният сън често отключва състоянието на депресия.

Спортувайте! Много проучвания са доказали, че редовните физически упражнения подпомагат на организма да се справи с депресията. Ето защо, дори и да стане прекалено горещо за нормалната ви спортна дейност, намерете друг начин да се поддържате в тонус. Тренирайте рано сутрин или късно вечер, когато температурите не са толкова високи.

Не се преуморявайте с фитнес или диети! Не започвайте летния сезон с ограничаващи диети и извънредни физически натоварвания. С тях организмът се претоварва и стресира. Достатъчно е да спортувате умерено и да се храните здравословно.

В крайна сметка: каква е причината? Ако страдате от лятна депресия всяка година, единственото трайно решение е да се открие причината за нея. Често хората например асоциират лятото със спомена за неприятно преживяване или раздяла в миналото. Систематизирането на възможните причини прави възможно да бъде прекратен порочния кръг.

Говорете със своя лекар! Ако приемате лекарства срещу депресията и чувствате, че през лятото те не действат, консултирайте се с вашия лекар за смяната им или за тяхното дозиране. Може би увеличението на дозата през късната пролет и намаляването й в края на лятото ще подобри състоянието ви.

Планирайте ваканцията си внимателно! Преди да опаковате багажа за предстоящата почивка, добре е да си отговорите на няколко въпроса:
– Това ли е нещото, което искате?
– Ще бъде ли това истинска почивка или само ще ви натовари и стресира допълнително?
– Вместо да си вземете една дълга отпуска, няма ли да е по-добре да разпределите почивните си дни през цялото лято?
– Не е ли по-добре да останете вкъщи и така да си отпочинете?

Във всички случаи е по-добре да не се впускайте във ваканция, ако няма да й се насладите.

Не винете себе си! Особено неприятното на лятната депресия е, че човек се чувства не на място. Всички наоколо изглеждат толкова щастливи, че човек започва да се пита какво не му е наред.

Опитайте се да не мислите по този начин. Спрете да се сравнявате с хората около вас и да смятате, че трябва да сте щастливи само защото календарът показва месец юни. Вместо това се съсредоточете върху причините за състоянието си и се опитайте да ги преодолеете.

източник: vesti.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *