Партньор на Проватон
 Варна ще има първата в страната кухня за деца със специални диети

Варна ще има първата в страната кухня за деца със специални диети

Сподели в

Във Варна ще се намира първата в страната кухня за деца със специални диети, това съобщи изпълнителният директор на “Ученическо и столово хранене“ д-р Божанка Георгиева за Moreto.net.

Кухнята ще бъде изградена в МГ “Д-р Петър Берон” и ще е за 250 – 300 деца с различни заболявания.

Д-р Георгиева обясни, че е разработен технологичен проект, който е предоставен за съгласуване в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Предстои ОБС да вземе решение за финансиране на обекта, след което ще започне етап за цялостно проектиране на новата кухня майка, каквито са изискванията на Закона за устройството на територията.

Тя допълни, че парите за изграждането на кухнята ще бъдат заложени в бюджет 2019 на общината, като се очаква обектът да бъде завършен до края на идната година.

Георгиева сподели, че за съжаление броят на подрастващите, нуджаещи се от специфични хранителни режими расте. Именно това наложи изграждането на подобна кухня майка.

Към момента общинските предприятия “Ученическо и столово хранене“ и “Комплекс за детско хранене“ осигуряват по пилотна програма на общината безглутинови и безказеинови диети за около 165 варненски деца и ученици.

Мненията дали дадено дете се нуждае от специфичен хранителен режим ще дават не родителите, а семейните лекари, педиатрите или други медицински специалисти, имащи отношение към конкретното заболяване.

източник: moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *