Партньор на Проватон
 Недостигът на магнезий и последниците от него

Yellow pills forming shape to Mg alphabet on wood background

Недостигът на магнезий и последниците от него

Сподели в

Магнезият участва в близо 300 биохимични процеса в нашия организъм и е наистина необходим за нормалното функциониране на тялото. Ето признаците, че имаме нужда от допълнителен прием на този минерал.

Безсъние

Това е основният признак за магнезиев дефицит. Разбира се, може да намерим много причини за будуването нощем, сред които водещо е и психическото напрежение през деня.

Но магнезият е способен да повиши нивата на хормона на съня мелатонин и да редуцира кортизола и адреналина. По този начин удължава часовете сън, съкращавайки времето за заспиване.

Така, независимо от причината, на която смятаме, че се дължи безсънието, отговорът е в магнезия. При 92% от участниците в ново изследване, цитирано от Daily Mail, се наблюдава положителна промяна.

Тя е свързана преди всичко с намаляване на стреса и безпокойството, а оттам идва и ефектът върху съня. Магнезият се усвоява доста добре и под формата на крем или гел, нанасяйки се директно върху кожата преди сън.

Проблеми с костите и ставите

Остеопорозата може да е болест, която идва с възрастта, но го прави и при недостига на магнезий. Ако не приемаме достатъчно от него, това влияе негативно на костната плътност. Затова и присъства в повечето хранителни добавки за кости, за коса и за нокти.
Мускулите

Точно както недостигът на магнезий води до по-голям шанс от костни фрактури, така страдат и мускулите, когато не си го набавяме в достатъчни количества. Минералът подпомага мускулния тонус и по-бързото възстановяване след усилена тренировки или травми.

Слабост в мускулите и невъзможност да изпълняваме обичайните физически натоварвания са ясни признаци, че страдаме от недостиг на магнезий. Същите са и мускулните крампи, които могат да ни причинят сериозен дискомфорт и много безсънни нощи.

Кръвно и пулс

Влиянието на този така важен минерал може да се усети и при измерване на кръвното налягане. Ако то е високо в по-голяма част от времето, значи трябва да приемаме повече магнезий. В противен случай рискуваме да попаднем в черния списък на прекарали сърдечен удар.

Аритмията също е признак, че вероятно се нуждаем от повече магнезий.

Емоционални състояния

Както споменахме по-горе, магнезият е сред важните вещества, от които не бива да лишаваме организма си, именно и защото се грижи за това да се чувстваме спокойни и неподвластни на стрес.

Но ако подобни усещания не са ни нагостявали наскоро, а по-скоро сме на крачка от депресия, то тогава веднага трябва да вземем мерки за възстановяване на магнезиевия баланс в организма.

Всички изброени дотук симптоми може да са причинени не само от недостиг на магнезий. Но ако не можем да сме сигурни за първоизточника им, приемът на хранителна добавка и по-честото консумиране на храни, богати на минерала, със сигурност няма да ни навреди.

Въпросните храни са: спанак, броколи, мента, босилек, авокадо, банани, бадеми, кашу, кафяв ориз, овесени ядки, стафиди, фъстъци, тиква, кисело мляко, шоколад.

източник: topnews.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *