Партньор на Проватон
 Изненадващи ползи от стреса

Изненадващи ползи от стреса

Сподели в

Kaкто знаем, стресът може да се отрази особено лошо на здравето ни. Той може да е причина за сърдечни пристъпи, хронични заболявания и повишаване на теглото. Проучвания обаче доказват, че кратки епизоди на стрес може действително да са от полза за нашето здраве.
Очевидно, когато сме натоварени и под натиск, трудно е да видим добрата страна на нещата. И разбирам, че ако някой ви каже, че стресът е полезен, може да му предложите да се прегледа. Но повярвайте, има си неговите ползи. Това не означава, че трябва да си усложните живота.
Когато хроничния стрес, който е лош, доминира вашите мисли, той прави номера на организма ви, предизвиквайки тревожност, умора, високо кръвно, депресия и какво ли още не.
Д-р Тейтелбаум, който изследва ефекта от стреса върху имунната функция, казва, че стресът в малки дози може да подобри когнитивната функция и да подобри общото здраве на човек.

Добрият VS Лошият

1. Подобрява когнитивната функция
Представете си, че сте в увеселителен парк и ще се качите на онази огромна гондола, която те кара да мислиш, че ще изхвъркнеш през нея. Сега си представете чувството, което изпитвате. Адреналинът се покачва, а стомахът се свива от притеснения. Това чувство е в умерени нива на стрес, които могат потенциално да увеличат мозъчната функция. Умереният стрес засилва връзката между невроните в мозъка, подобрява паметта и обхвата на вниманието, и помага да станем по-продуктивни.
Също така, замисляли сте се, защо повечето хора работят по-добре под стрес?
Ако се съмнявате в ползите за мозъка от стреса, направете самооценка на ефективността си в дните, в които сте под по-голям стрес на работното място. Възможно е да откриете, че сте по-продуктивни, от колкото в “спокойните” дни.

2. Помага срещу настинка
Умереният стрес стимулира производството на химикали – интерлевкини, което дава на имунната система способността да се предпази от заболявания, за разлика от хроничния стрес, който намалява имунитета.

3. Прави ви по-силна и устойчива личност
“Мразя всичко за стреса. Мразя начина, по който ме кара да се чувствам, и мразя как стресиращите ситуации действат на ума ми – дори и да е само за няколко часа. От друга страна, стресът ми помогна да стана по-силен човек през годините.”, казва клиент на Алисън Силва, психолог.
Не може да се отрече, че преминаването през труден момент изгражда устойчивост. Когато нещо ви е случва за първи път, може да си мислите, че това е най-лошото и всичко се разпада, защото не знаете как да се справите. Но когато се сблъсквате с различни ситуации и преодолявате различни проблеми, ставате по-устойчиви за трудности в бъдеще.

До сега може би сте се чудили как да се отървете от стреса и сте се противопоставяли с всички сили и ресурси, но сега, когато знаете ползите за здравето, може по-лесно да го приемете за приятел. Ключът е в това да разберете лош или добър е стресът. Докато не е хроничен, стресът може да бъде положително допълнение към вашия живот.

 

Kа̀трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *