Партньор на Проватон
 Защо изневеряват мъжете?

Защо изневеряват мъжете?

Сподели в

Все повече вече се налага като НОРМАЛНО това мъжете да изневеряват, да си имат среднощни забежки или любовници, с които да имат успоредна връзка. Доста, доста проучвания са проведени, за да се установи защо мъжете изневеряват. Много семейни психолози са изказвали становище по този въпрос.
Изневеряващият мъж винаги намира извинение за постъпката си. Обвиняват жената до себе си или твърдят, че никоя друга жена няма значение за него, освен собствената му, затова и не го наричат “изневяра”. По този начин се изчистват от вина, ако изобщо са почувствали такава.
Когато стане въпрос за изневяра, мъжът рационализира поведението си с твърдения като:

 • “Всеки мъж иска да прави секс с други жени. И когато му се отдаде възможност, той не я изпуска.”
 • “Това е биологичен императив на мъжа да прави секс с толкова жени, колкото може. Защо да се противопоставя?”
 • “Ако сексът вкъщи е достатъчно или по-добър, няма да има нужда да изневерявам.”
 • “Не правя нищо различно от това, което моите приятели правят.”
 • “Ако жена ми не беше качила толкова много килограми и беше по-хубава и по-внимателна, изобщо нямаше да помисля за друга.”
 • “Това е просто секс. Нямам връзки с тези жени. Това е просто игра.”

И какви ли още не обяснения… В терапевтичния бизнес си има има за този тип разсъжения – ОТРИЧАНЕ. Обикновено всяка самозаблуда се подкрепя от една или повече рационализации, като всяка от тях се подкрепя от още повече лъжи.
Това разбира се, не дава отговор на въпроса – ЗАЩО? Защо мъжете изневеряват?
Психолози разкриват някои от причините за това:

 • Незрялост
  Ако той няма опит във връзките, вероятно не разбира, че действията му неизбежно ще имат последици, като нараняване на жената до него.
 • Съпътстващи проблеми
  Той може да има проблем с алкохола и/или наркотиците, който да влияе върху вземането на решения. Друг проблем, може да бъде пристрастеност към секса.
 • Несигурност
  За да укрепи своето его, той прибягва до “потвърждението” на други жени. Ако има съмнения за външния си вид, умствените си възможности, ако се чувства като прекалено стар или твърде млад, недостатъчно богат, той иска да си докаже, че е желан, не само от жената до себе си.
 • Край
  Той може да иска да сложи край на текущите си отношения, но няма достатъчно смелост да й каже право в очите, затова оставя “мръсната работа” на нея.
  А може би иска да намери първо друга и след това да остави сегашната. Т.е. да не изпуска сигурното.
 • Егоизъм
  Той лъже и пази тайни без угризения или съжаление, стига да получи това, което иска. Абсолютно възможно е никога да не е възнамерявал да бъде моногамен.
 • Незабавен импулс
  Може пък никога не е мислил за изневяра, докато внезапно не му изкочи възможност. В такъв момент без да се замисля той я улавя.
 • Нереалистични очаквания
  Той може да чувства, че партньорката му е задължена да изпълнява всяко негово желание 24/7. Не може да разбере, че и тя има собствен живот – с мисли, чувства и нужди, които не винаги го включват. И когато неговите очаквания не биват изпълнени, той търси друга.
 • Отмъщение
  Изневярата му може да е отмъщение. Може да е ядосан на жена си и да иска да я нарани, като й изневери така, че тя да разбере. Не се прикрива по никакъв начин, защото идеята е тя бъде наранена.

 

Понякога причините за изневяра се развиват според обстоятелствата. Независимо от причините, мъжът не бива да го прави. Винаги има и други опции – терапия за вдойки, честни разговори, работа върху подобряване на връзката и в най-лошия случай – раздяла.

Човек винаги има избор, който не включва унизително и потенциално унищожение на живота, който е създал с партньора си.

 

Kа̀трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *